Βαρουφάκης: Εμείς πάμε για συμφωνία

«Εμείς πάμε για συμφωνία», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας και της κρίσιμης ευρω-συνόδου κορυφής που θα ακολουθήσει. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν είναι αισιόδοξος, απάντησε ότι πάντα είναι.

Παράλληλα με τον κ. Βαρουφάκη από το Μαξίμου αποχώρησε και ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ μερικά λεπτά νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Τα τρία κυβερνητικά στελέχη είχαν παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή πάντως κυβερνητικό στέλεχος τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι το στο Κυβερνητικό Συμβούλιο δεν συζητήθηκε θέμα ενδεχόμενης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, παρά το γεγονός ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει διαμηνύσει πως η επιμήκυνση είναι απαραίτητη για την εκταμίευση των «παγωμένων» δόσεων στήριξης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κατέστησε σαφές την Πέμπτη πως πλέον δεν υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε ψηφισθούν και να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα, αλλά και για να επικυρωθεί η συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια των εταίρων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει σχέδιο που προβλέπει παράταση του προγράμματος έως τουλάχιστον το Σεπτέμβριο, με χρηματοδότηση-γέφυρα 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προϋπόθεση ωστόσο αποτελεί η υπερψήφιση και εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων-κλειδιά από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα πάντα με την κυριακάτικη FAZ, το σχέδιο των εταίρων προβλέπει εξοικονόμηση πόρων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ανά έτος, περιλαμβανομένου 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) από εισπράξεις ΦΠΑ και ακόμα 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) από περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Πηγή: skai.gr