Κομισιόν: Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν – Αποχώρησε η Αθήνα (upd)

“Οι διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες δεν πέτυχαν, η διάσταση απόψεων είναι σημαντική” ανακοίνωσε κοινοτικός αξιωματούχος, λίγο μετά τις δηλώσεις των κυβερνητικών κύκλων για τις “κόκκινες γραμμές” της ελληνικής πλευράς. H συνάντηση των δύο πλευρών διήρκεσε μόλις 45 λεπτά, με την ελληνική πλευρά να αποχωρεί από το τραπέζι των διαβουλεύσεων  κάνοντας λόγο “για παράλογες απαιτήσεις των δανειστών”.

“Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και τις κοινές απαιτήσεις της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης των 0,5-1% του ΑΕΠ, ή το ισοδύναμο του άνω των 2 δισεκ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση” σχολίαζε από την πλευρά του ο αξιωματούχος της Κομισιόν, δηλώνοντας μάλιστα ότι οι προτάσεις της Αθήνας είναι "μια απ' τα ίδια".

“Οι οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς” σημείωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι “περαιτέρω συζητήσεις θα πρέπει να λάβουν χώρα στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης.”

“Xρειαζόμαστε
συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική πλευρά, δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο” επισήμαινε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έκανε μια τελευταία προσπάθεια αυτή την εβδομάδα, μέσω των προσωπικών εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, ώστε να βρεθεί λύση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα επιτρέψει εγκαίρως μια θετική αξιολόγηση για το Eurogroup της Πέμπτης.

Σύμφωνα  πάντα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "παραμένει πεπεισμένος ότι μια λύση μπορεί να βρεθεί ακόμη πριν το τέλος του μήνα, αν ενισχυθούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες από την ελληνική πλευρά και η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές."

"Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς δεν είναι ευκρινείς... Νομίζω ότι δεν θέλουν λύση" σχολίασε στους Financial Times άλλος ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος.



Σεμνή τελετή πολύ σύντομη για την Ελλάδα, ανάλογη της Ρίγας, θα είναι το Eurogroup της Πέμπτης,” σχολίασε τις ραγδαίες εξελίξεις ο γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

"Ρώτησα τον Νίκο Παππά κατά την έξοδό του από την Κομισιόν αν η μικρή διάρκεια της συνάντησης είναι κακό σημάδι. 'Θα δούμε' απάντησε, αλλά χαμογέλασε" τόνισε μέσω του Twitter ο ανταποκριτής των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.




Πηγή: skai.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ