Αυστηρότατο μήνυμα Γιούνκερ σε Τσίπρα για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση

Αυστηρό μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα πως θα πρέπει να καταθέσει άμεσα «εναλλακτικές προτάσεις» για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες έστειλε κατά την έναρξη της συνόδου του G7 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως το Σάββατο αρνήθηκε να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό επειδή η Αθήνα δεν είχε στείλει τις αντιπροτάσεις της στο σχέδιο των δανειστών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε πως μολονότι ο έλληνας ηγέτης δεσμεύθηκε για την αποστολή των ελληνικών προτάσεων έως την Πέμπτη, στη συνέχεια ανέβαλε κατ' επανάληψη την υποβολή τους, με συνέπεια οι Βρυξέλλες να μην έχουν λάβει τίποτα. Επισήμανε πως πριν τις συναντήσεις της επόμενης εβδομάδας οι εταίροι θα πρέπει να έχουν μελετήσει σε βάθος τις θέσεις τις ελληνικής πλευράς, προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα στη διαπραγμάτευση.

Συνεχίζοντας σε σκληρό ύφος, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε «απογοητευμένος» από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή την Παρασκευή, ουσιαστικά κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι διαστρέβλωσε τις προτάσεις των δανειστών, παρουσιάζοντάς τες ως ένα τελεσίγραφο, μολονότι οι εταίροι ουδέποτε παρουσίασαν το σχέδιό τους ως αδιαπραγμάτευτο. «Αυτό δεν είναι το μήνυμα που του δόθηκε», είπε.

Στάθηκε ειδικά στην πρόταση για περικοπή του ΕΚΑΣ, σχολιάζοντας με νόημα πως ενώ το ζήτημα συζητήθηκε συγκεκριμένα κατά τις επαφές των δυο ανδρών την Τετάρτη, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός «δεν το είπε αυτό στην ελληνική Βουλή».

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό πως παρουσίασε τις προτάσεις των πιστωτών ως προσωπικό τελεσίγραφο Γιούνκερ, τη στιγμή που αποτελούν κοινές θέσεις των εταίρων.

Διευκρίνισε πως δεν έχει κάποιο «προσωπικό πρόβλημα» με τον κ. Τσίπρα και παραμένουν «φίλοι», όμως αποσαφήνισε πως για να «διατηρηθεί» αυτή η φιλία θα πρέπει να ακολουθεί «κάποιους ελάχιστους κανόνες».

Ο επικεφαλής της Κομισιόν επαναβεβαίωσε πως τυχόν έξοδος της χώρας μας από το ευρώ δεν συνιστά επιλογή, όπως αποσαφήνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως ο ίδιος θα μπορεί «να βγάλει ένα λαγό από το καπέλο», και να λύσει ως δια μαγείας το πρόβλημα.

Ερωτηθείς τέλος αν υπάρχει κάποια οριστική διορία για συμφωνία με την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ελαφρώς ειρωνικά πως «σίγουρα υπάρχει», όμως αρνήθηκε να δώσει κάποια ημερομηνία.

Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας, απαντά η Αθήνα

H ελληνική πλευρά έχει ήδη καταθέσει τη δική της πρόταση (των 47 σελίδων) και «αναμένει με ενδιαφέρον» τις παρατηρήσεις των εταίρων, δήλωσαν, απαντώντας κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας πως η Αθήνα δεν μπορεί να δεχτεί «στο σύνολό της» την πρόταση των δανειστών.

Οι ίδιες πηγές άφησαν μάλιστα να εννοηθεί πως σε τεχνικό επίπεδο δεν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω παραχωρήσεις από την Αθήνα, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την προσπάθεια σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο.

Σκληρό μήνυμα και από Τουσκ


Εν τω μεταξύ, επίθεση στις δηλώσεις «ορισμένων πολιτικών» πως οι εταίροι-δανειστές έχουν ανήθικες απαιτήσεις εξαπέλυσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Νομίζω πως η συζήτηση για την Ελλάδα είναι πολύ απλή. Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα, οι δανειστές χρειάζονται εγγυήσεις πως τα χρήματα θα αποπληρωθούν. Δεν είμαστε ανελέητοι βαρόνοι, οι πιστωτές δεν είναι πάντα ανήθικοι», υπογράμμισε.

Σημείωσε δε πως το ζήτημα είναι πολύ πιο «σύνθετο» από τον τρόπο με τον οποίο το παρουσιάζουν «ορισμένοι πολιτικοί».


Πηγή: skai.gr