ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ- Πετράκος: Να ετοιμαστούμε για πόλεμο – Μητρόπουλος: Τραγωδία η ρήξη

“Πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο” διαμήνυσε το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ, που θα συνεχιστεί και την Κυριακή, έγινε και πάλι διακριτή η διαφορά απόψεων στο κυβερνών κόμμα μεταξύ ρήξης και ανάγκης συμφωνίας με τους δανειστές.

Ειδικότερα, ο βουλευτής δήλωσε ότι το κόμμα οφείλει να προετοιμάσει το λαό και να τον ενημερώσει για τις εναλλακτικές λύσεις που έχει. “Να μην λέμε ότι όλα είναι καλά. Για μας δεν είναι ούτε πάση θυσία στο ευρώ ούτε στη συμφωνία” ανέφερε.

Σύμφωνα τον κ. Πετράκο, “ο Τσίπρας δίνει μάχη με τα συμφέροντα και πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο. Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπογράψει μόνο συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της”. Ο βουλευτής δήλωσε δε ότι “η 20η Φλεάβρη ήταν μεγάλο λάθος. Να ετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο, δεν πληρώνουμε δεν μπαίνουμε στη λογική των ισοδυνάμων. “Δεν είναι καταστροφή η ρήξη και η έξοδος από το ευρώ” σημείωσε δε.

“Αυτοί που λένε ρήξη να καταθέσουν το δικό τους πρόγραμμα” τόνισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Παππάς (πατέρας του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά) . Ο κ. Παππάς εμφανίστηκε αντίθετος σε μια και συνολική ρήξη που σημαίνει χρεοκοπία, αλλά υπέρ των μικρών ρήξεων.

“Το non paper του Μαξίμου ήταν άρα πολύ σωστό(η αποκατάσταση ρευστότητας)” ανέφερε από την πλευρά του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Μηλιός.

Ο κ. Μηλιός υποστήριξε πως “οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση και ο αντίπαλος πρέπει να φοβάται. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Δεν πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία που να μην είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και τις δεσμεύσεις μας και δεν πρέπει να πληρώσουμε αν δεν εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Η καθυστέρηση δεν είναι πιστωτικό γεγονός απέναντι σε θεσμικούς δανειστές”.

Πρότεινε πάντως την αθέτηση πληρωμών εντός του πλαισίου της ζώνης του ευρώ(αν πιεστούμε) γιατί “εκτιμώ ότι η αλλαγή νομίσματος σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα θα προκαλούσε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.”

“Κάποιοι είπαν ότι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για εξασφάλιση ρευστότητας... πράγματα που δεν συμβαίνουν ούτε στα καφενεία... Επίσης γράφτηκαν διάφορα σχετικά με μένα ότι η κριτική που ασκήσαμε προερχόταν από πικρία και δεχτήκαμε χυδαίες επιθέσεις μέσω του Τύπου... Πάντα χρειάζεται μια νέα Αυριανή και ένας νέος Αυριανισμός αλλά όχι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ” σημείωσε αφήνοντας αιχμές για δημοσιεύματα εναντίον του από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο.

“Η μάχη της διαπραγμάτευσης χάθηκε στις 20 Φλεβάρη. Το δίλημμα ρήξη ή συμφωνία δεν υπάρχει, γιατί η ρήξη οδηγεί σε τραγωδία” σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος. “Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια συμφωνία με επαχθείς όρους... Παλεύουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη. Θα μπορούσε να ενισχυθεί αυτή η συμφωνία με ένα δημοψήφισμα” είπε.

Σημειώνεται ότι στην ΚΕ θα διανεμηθεί σχέδιο πολιτικής απόφασης, ενώ αναμένεται ότι όλες οι τάσεις , αλλά και μεμονωμένα στελέχη θα καταθέσουν πολλές τροπολογίες.

Mήνυμα ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε «παράλογες απαιτήσεις» στον ΦΠΑ τα εργασιακά ή το ασφαλιστικό, έστειλε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

«Δεν υποχωρούμε (...) ο δρόμος που βαδίζουμε δεν θα είναι εύκολος θα είναι ανηφορικός» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός. «Κάναμε βήματα προσέγγισης, αλλά υπάρχουν και όρια που η λαϊκή εντολή και η κοινή λογική δεν μας επιτρέπεται να υπερβούμε» υποστήριξε.

«Οι θεσμοί τρέμουν ελληνική χρεοκοπία και Grexit» αναφέρει στο μεταξύ σε άρθρο του το προσκείμενο στην Αριστερή Πλατφόρμα iskra.gr σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – πιστωτών. Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, η συνιστώσα έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό «να μην υποκύψει στις προσταγές των δανειστών».

«Η Κεντρική Επιτροπή θα ζητήσει από την κυβέρνηση η οποία συμφωνία να είναι συμβατή με το πρόγραμμα μας» τόνισε το Σάββατο στο Mega αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, την ώρα που ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης άφηνε μέσω του ΣΚΑΪ αιχμές κατά της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι και ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα Στάθης Λεουτσάκος σημείωσε στον σταθμό μας ότι «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρει τέτοια συμφωνία στη Βουλή.»
Πηγή: skai.gr