Κλείσιμο

Τσίπρας: Δεν υποχωρούμε σε παράλογες απαιτήσεις

Mήνυμα ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε «παράλογες απαιτήσεις» στον ΦΠΑ τα εργασιακά ή το ασφαλιστικό, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υποχωρούμε (...) ο δρόμος που βαδίζουμε δεν θα είναι εύκολος θα είναι ανηφορικός» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός. «Κάναμε βήματα προσέγγισης, αλλά υπάρχουν και όρια που η λαϊκή εντολή και η κοινή λογική δεν μας επιτρέπεται να υπερβούμε» υποστήριξε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε δε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού θέλει βιώσιμη λύση και όχι απλά συμφωνία, και στηρίζει την κυβέρνηση στη σκληρή διαπραγμάτευση «παρά την προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ».

Αφήνοντας αιχμές για ορισμένους από τους θεσμούς έκανε μάλιστα λόγο για «αρχιτέκτονες των πιο αποτυχημένων προγραμμάτων επιμένουν σε ακρότητες προκειμένου να μην δεχτούν το λάθος τους».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και σε κάποιους εκπροσώπους των δανειστών, όπως είπε, οι οποίοι με μοχλό τη χρηματοδοτική ασφυξία επιχειρούν να ανατρέψουν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

«Δείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι για υποχωρήσεις. Απαιτούμε από τους εταίρους μας ανάλογο σεβασμό και ανάλογες υποχωρήσεις. Εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας σ' αυτή τη διαπραγμάτευση, ήρθε η ώρα και η Ευρώπη να κάνει το δικό της», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εκτός από την τρόικα των ξένων -είπε επίσης ο πρωθυπουργός- υπήρξε και το λόμπι των υποστηρικτών της τρόικας στη χώρα μας, που ευνοήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Οι εχθροί δήλωσε, δεν βρίσκονται μόνο στο Βερολίνο την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, βρίσκονται και εδώ και πολλές φορές είναι ισχυρότεροι. και είναι εκείνοι που έχουν συμφέροντα από τα μνημόνια, οι εκπρόσωποι της διαπλοκής.

Δεν θα ανεχθούμε όσους με σχέδιο εξωθούν τα πράγματα σε ρήξη τόνισε, και στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδεκτές είπε, «τις τελευταίες μέρες πριν τη συμφωνία όσοι μπορούν να συμβάλουν ας το κάνουν. Όσοι δεν το επιθυμούν ας σιωπήσουν.»

«Κάναμε υποχωρήσεις αλλά και έχουμε και κόκκινες γραμμές. Με την τακτική μας έχουμε κερδίσει πολλά» τόνισε ο κ Τσίπρας, και έκανε γνωστό ότι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση είναι οι χαμηλοί στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 και 2016 και υψηλότερους στόχους για τα άλλα χρόνια, αλλά σε λογικά επίπεδα και με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα έχει ανάπτυξη. «Θα γλιτώσουμε πάνω από 10 δισ. ευρώ σε εισπρακτικά μέτρα με τους αναθεωρημένους στόχους», υποστήριξε.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αλλά όχι με όρους περικοπών αλλά με νέες αναλογιστικές μελέτες παρατήρησε ακόμη.

Περιγράφοντας τα
στοιχεία μίας επωφελούς συμφωνίας, ο κ Τσίπρας διευκρίνισε ότι πρέπει να περιλαμβάνουν χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, μεταφορά των βαρών στον πλούτο, αναδιάρθρωση χρέους. Οι ολιγαρχίες πρέπει να πληρώσουν» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι δεν έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα της οικονομίας από τον Αύγουστο του 2014 (οπότε εκταμιεύτηκε η τελευταία δόση για την Ελλάδα). «Δεν είναι δική μας επιλογή, δεν συνάδει με τους κανόνες και είναι απαράδεκτο ό,τι συμβαίνει... Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματική διαπραγματευτική τακτική για να υποχωρήσει η κυβέρνηση από τις θέσεις της και αποδεχθεί συμφωνία που θα επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτά τα πρόσωπα υπονομεύουν το κοινό ευρωπαϊκό όραμα. Οι δηλώσεις ορισμένων αξιωματούχων δεν βοηθούν στο κλίμα εμπιστοσύνης που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σεβαστήκαμε απόλυτα την απόφαση της 20ης Φλεβάρη. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις όπως στον ΦΠΑ, στην απελευθέρωσης της εργασίας και σε οποιοδήποτε άλλο μέτρο... Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επιμένουν σε ακρότητες για να μη δεχθούν την αποτυχία τους, τις προτάσεις θεωρούμε βαθιά αντιαναπτυξιακές» σημείωσε.

«Στις εκλογές της 25ης Γενάρη λαός έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή εμείς δεν πρόκειται να τον γυρίσουμε πίσω θέλουμε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας ήρθε η ώρα να κάνει και η Ευρώπη το δικό της χρέος

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ΕΡΤ καταλογίζοντας μάλιστα καθυστερήσεις για την επαναλειτουργία της. «Έχουν όλοι ευθύνη για την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ... Χωρίς άλλη καθυστέρησης ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για την επαναλειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα» σημείωσε ακόμη. Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Βουλής φέρεται να διαφωνεί με την επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Ακόμη, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για πρωτογενή πλεονάσματα που δεν ήταν τίποτε άλλο από την «αριθμητική αποτύπωση της πολιτικής της λιτότητας». «Αυτοί που μάς κουνούν το δάκτυλο για το ασφαλιστικό είναι οι ίδιοι που το κατέστρεψαν» πρόσθεσε.

«Οι θεσμοί τρέμουν ελληνική χρεοκοπία και Grexit» αναφέρει στο βασικό του άρθρο το προσκείμενο στην Αριστερή Πλατφόρμα iskra.gr σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – πιστωτών. Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, η συνιστώσα έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό «να μην υποκύψει στις προσταγές των δανειστών».

«Η Κεντρική Επιτροπή θα ζητήσει από την κυβέρνηση η οποία συμφωνία να είναι συμβατή με το πρόγραμμα μας» τόνισε το Σάββατο στο Mega αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, την ώρα που ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης άφηνε μέσω του ΣΚΑΪ αιχμές κατά της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι και ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα Στάθης Λεουτσάκος σημείωσε στον σταθμό μας ότι «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρει τέτοια συμφωνία στη Βουλή.»
Πηγή: skai.gr