Τα τρία «όχι» του Eurogroup στην Ελλάδα

Μεγάλο χάσμα εξακολουθεί να χωρίζει την Ελλάδα και τους εταίρους-πιστωτές, όπως φανέρωσε η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λετονία.

Ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατέστησε σαφές πως η ευρωζώνη δεν πρόκειται να εκταμιεύσει υπο-δόση στήριξης ως αντάλλαγμα για μερική συμφωνία, λέγοντας πως στόχος είναι μια «συμφωνία-πακέτο» για ολόκληρη την τετράμηνη παράταση του προγράμματος.

Παράλληλα, πέταξε το μπαλάκι στην Αθήνα για τη γεφύρωση της «μεγάλης απόστασης» σε «ζητήματα ουσίας» που χωρίζει τις δυο πλευρές. «Η ευθύνη βρίσκεται πρωτίστως στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης», είπε, προσθέτοντας πως ακόμα υπάρχουν «μεγάλα, μεγάλα προβλήματα».

Επισήμανε δε πως δεν υπάρχει πιθανότητα να υπογραφεί μια τρίτη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας εάν πρώτα δεν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαβουλεύσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση. «Είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για το μέλλον όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για τέσσερις μήνες», δήλωσε.

Επιπλέον, σε ένα ακόμα μήνυμα προς την Αθήνα, ο κ. Ντάισελμπλουμ έκλεισε το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα εάν πρώτα δεν υπάρξει αξιόλογη και πιστοποιημένη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Είπε πάντως ότι εάν υπάρξει πρόοδος, το πρόγραμμά του είναι «ευέλικτο».

Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα μέσα στην αίθουσα, κάνοντας λόγο για μια «κρίσιμη συζήτηση» αλλά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχτηκε σφυροκόπημα από τους ομολόγους, με ορισμένους να τον χαρακτηρίζουν τζογαδόρο, ερασιτέχνη και ανεύθυνο διαχειριστή της διαπραγμάτευσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μοσκοβισί

«Βρισκόμαστε ακόμα μακριά από μια σφαιρική συμφωνία», δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μονόδρομος για την επίτευξη συμφωνίας.

Υπογράμμισε πως έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά «ανεπαρκής», και τόνισε ότι η «μόνη επιλογή» είναι πλέον «η μόνιμη επιτάχυνση» των διαπραγματεύσεων.

Προειδοποίηση και από Ρέγκλινγκ

Προσέθεσε πως το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης.Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του μηχανισμού ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει τους «σημαντικούς» πόρους που έχει λαμβάνειν αν δεν υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της 4μηνης παράτασης, δηλαδή στα τέλη Ιουνίου.
Πηγή: skai.gr