Σκουρλέτης προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Είστε μαζί μας ή με τη Μέρκελ;

Προ των ευθυνών τους έθεσε τα κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, καλώντας τα από το βήμα της Βουλής, να «διαλέξουν πλευρά» τη δεδομένη κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Ο κ. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και κυρίως στην αξιωματική, υποστήριξε: «Εμμένετε σε μία λάθος εκτίμηση ότι το χρέος ήταν βιώσιμο, σας διαψεύδει η πραγματικότητα. Την ύστατη ώρα, αυτή την κρίσιμη και ιστορική στιγμή πρέπει να ερμηνεύσετε σωστά και το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και να διαλέξετε πλευρά. Αν είστε με την πλευρά του λαού ή με την πλευρά της Μέρκελ και μέχρι το βράδυ πρέπει να μας δώσετε μία σαφή απάντηση» είπε.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στις αρμοδιότητες του Υπουργείου του προαναγγέλλοντας σειρά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί ο εργαζόμενος, οι συμβάσεις και ο συνδικαλισμός.

Σχετικά με συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι «αναγκαίος ένας ουσιαστικός διάλογος με συνδικάτα για περαιτέρω εκδημοκρατισμό και σεβασμό στην αυτονομία τους» είπε ο Υπουργός και επανέλαβε τη δέσμευση για κατάργηση του νόμου για την επιστράτευση των απεργών.

Δεσμεύτηκε επίσης για επαναφορά της πενθήμερης εργασίας και της Κυριακάτικης αργίας, ενώ μίλησε και για δραστικό περιορισμό των εργολαβιών και υπεργολαβιών στο δημόσιο τομέα, όπως και στο περιορισμός των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

«Υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας για «εθνική συμμαχία ενάντια στην παρανομία της αγοράς εργασίας» και σημείωσε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα στην αγορά, όπως μεταξύ άλλων η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Η κυβέρνηση «
ούτε εκβιάζεται, ούτε φοβάται, ούτε θα υποχωρήσει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και θα τιμήσει την πρόσφατη λαϊκή εντολή, με τόλμη και σταθερότητα» διεμήνυσε, μετά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης δεσμευόμενος παράλληλα για σειρά μέτρων που θα επαναφέρουν συντάξεις και ασφαλιστικά ζητήματα σε μία πρότερη κατάσταση.

Απευθυνόμενος νωρίτερα σε όσους κριτικάρουν και αμφισβητούν το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε «μην ανησυχείτε, τα μνημόνια και η τρόικα τέλος. Το ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα μας θα το εφαρμόσουμε πλήρως, απολύτως και κατά γράμμα» είπε και πρόσθεσε «Ας μην ελπίζουν κάποιοι ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της ευρωζώνης, Μέρκελ και Σοιμπλε θα εκβιάσουν και θα υπάρξει άτακτη αναδίπλωση. Το πρόγραμμά μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας να το περιφέρουμε στα ευρωπαϊκά όργανα. Το πρόγραμμα μας δεν τεμαχίζεται, δεν χωρίζεται και αν κάποιο θέτουν τελεσίγραφα, οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα επιλέξουν λάθος χώρα, λάθος λαό και λάθος κυβέρνηση. Η κυβέρνηση μας δεν εκβιάζεται γιατί δεν εκβιάζεται ο λαός», δήλωσε ο Υπουργός.

«Δεν αυξάνεις τις συντάξεις, επικαλούμενος απλώς το εκλογικό αποτέλεσμα», υποστηρίζει στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. 
Πηγή: skai.gr - Πηνελόπη Γκάλιου