Κλείσιμο

Αθήνα: Στόχος η αναπλήρωση των απωλειών των αγροτών από το εμπάργκο - Αιχμές για Άγκυρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς που θα πληγούν από το ρωσικό εμπάργκο αφήνει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών, εφόσον δεν αποδώσουν οι διπλωματικές προσπάθειες για όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες για τα ελληνικά προϊόντα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι στόχος είναι να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς.

Η ρωσική αγορά είναι μεν ένας "πολύ σημαντικός" εξαγωγικός προορισμός για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όμως σε περίπτωση ρωσικού εμπάργκο ο κύκλος εργασιών είναι "αντιμετωπίσιμος" , διαβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται εμμέσως αναφορά και στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για την παροχή προϊόντων.  Το υπουργείο επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, εννοώντας την Τουρκία, που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte στην ευρωπαϊκή πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα κράτη – μέλη.

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από το ρωσικό εμπάργκο (όταν οριστικοποιηθεί) και την εύρεση εναλλακτικών αγορών.

Σημειώνει δε, πως οι υπόλοιπες οικονομικές σχέσεις και συναλλαγές με τη Ρωσία, ιδίως στους κρίσιμους κλάδους του τουρισμού και της ενέργειας "εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικό τρόπο".

Το υπουργείο απαντά και στα πυρά της αντιπολίτευσης που ζητά να διαχωρίσουμε τη θέση μας από την ΕΕ, αναφέροντας ότι "δεν βοηθούν τη διεθνή θέση της χώρας και τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα, από το Κυπριακό μέχρι την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, αποσπασματικές, νευρικές και δημοκοπικές αντιδράσεις".
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ