Γιούνκερ: Φίλε και αδελφέ - Σαμαράς: Δεν επιτρέψαμε η Ελλάδα να γίνει Αργεντινή (upd4)

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ΕΔΩ 

Οι θερμές δηλώσεις, μακράν των τυπικών, που αντάλλαξαν ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «έκλεψαν την παράσταση» στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, με τον κ. Σαμαρά να εξαίρει τη συμβολή του κ. Γιουνκέρ στην ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση, κάνοντας λόγο για «ηγετικό ρόλο του» στο ξεπέρασμά της, και τον πρόεδρο της Κομισιόν να χαρακτηρίζει τον έλληνα πρωθυπουργό «φίλο και αδελφό» και να λεει με νόημα ότι «αγαπά τους Έλληνες και ότι ελπίζει να συνεχίσουν να τον αγαπάνε».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, αντιπαραβάλλοντας την ελληνική περίπτωση με τι συνέβη στην Αργεντινή. «Αρκεί η σύγκριση με την Αργεντινή που χρεοκόπησε πριν 12 χρόνια και ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει... Δεν μπορεί να επανέλθει στις αγορές παρά το γεγονός ότι το χρέος της ήταν λιγότερο από το μισό αρχικά» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ευτυχώς που δεν ακούσαμε ορισμένους που έλεγαν να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της. Φοβάμαι, ότι ορισμένοι ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί στην Αργεντινή... Δεν επιτρέψαμε η Ελλάδα να γίνει Αργεντινή» παρατήρησε. 

«Την ώρα που κάποιοι εισηγούνταν άτακτη χρεοκοπία, την ίδια ώρα που κάποιοι έλεγαν ότι η παραμονή μας στο ευρώ δεν ήταν φετίχ, η Ελλάδα έμεινε στην ευρωπαϊκή ομπρέλα, και αφήνει την κρίση πίσω της» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η Νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή είμαι σίγουρος, δε θα χάσει ούτε λεπτό και θα κάνει αισθητό σε όλο το κόσμο ότι η Ευρώπη γυρίζει σελίδα» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς πάντως προειδοποίησε πάντως ότι «δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, δεν πρέπει να επαναληφθεί η κρίση να μη τεθούν σε κίνδυνο όσα πετύχαμε, δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα ελλείμματα να τα αφήσουμε πίσω μας για πάντα.»

"Εντυπωσιακή η προσπάθεια της Ελλάδας"


Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για «δεσμούς αδελφοσύνης» που συνήψε με τον Αντώνη Σαμαρά. «Οι σχέσεις μας είναι πολύ ειλικρινείς. Δεν δίστασε να με προτείνει για τη θέση αυτή. Είμαι ο μόνος πολιτικός άνδρας τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρέσχε νέα στήριξη στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας μάλιστα -σε ερώτηση του ΣΚΑΪ - ότι «η χώρα σας θα ήταν ένα καλό παράδειγμα για να μην γίνει η Αργεντινή αυτό που έγινε.»

«Χάρη σε μια εντυπωσιακή προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα, όλη η Ευρώπη τη θαυμάζει σε αντίθεση με τους Έλληνες...» σημείωσε ο λουξεμβούργιος πολιτικός.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε δε ότι χρειάστηκε να δώσει δυο μάχες για την Ελλάδα: «Να πείσω τους πρωθυπουργούς και υπουργούς της για να πάρουν μια νέα κατεύθυνση, και η δεύτερη στους υπόλοιπους εταίρους της, ότι αξίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης τους. «Αγωνίστηκα σαν λιοντάρι γι’ αυτό, ήταν μια πολύ μεγάλη η μάχη» δήλωσε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος μάλιστα τη γνωστή φράση του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ότι «ο Πλάτωνας δεν αξίζει να παίζει στη β’ εθνική».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι δε θέλει να εκφράσει τη γνώμη του αυτή τη στιγμή αλλά πρόσθεσε ότι «το θέμα αυτό δεν είναι μέρος των σκέψεών του.»

Τόνισε επίσης ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό συνομίλησαν για το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αναλάβει ο νέος επίτροπος της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χωρίς πάντως να το αποκαλύψει.

Ο κ. Γιούνκερ διεμήνυσε δε, ότι τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα την αποφασίσει ο ίδιος και όχι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τις οποίες πάντως είπε ότι θα συνεργαστεί σε πνεύμα αδελφότητας.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ