Μητσοτάκης: Δεν θεωρώ πιθανή την επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση για τις απολύσεις

Δύσκολα υλοποιήσιμη θεωρεί την επαναδιαπραγμάτευση για τις 7.000 απολύσεις με την τρόικα, που επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «ενδεχόμενες αποκλίσεις από το πρόγραμμα μπορεί να μάς φέρουν νέα προβλήματα». 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ,
ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα ήμουν ο ευτυχέστερος των υπουργών αν το πετυχαίναμε, ο πρώτος που θα ήταν ανακουφισμένος θα ήμουν εγώ, αναλαμβάνω σκληρό πολιτικό κόστος, αλλά δεν θεωρώ πολύ πιθανή την (επιτυχή) επαναδιαπραγμάτευση των απολύσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε δε, ότι «κάθε φορά που είχαμε ακολουθήσει στρατηγική να πετάμε το μπαλάκι στο μέλλον, βρισκόμασταν προ τετελεσμένων και υποχρεωνόμασταν σε σκληρές οριζόντιες αποφάσεις», υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να γίνουν 7.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο είναι κεντρικός σχεδιασμός επικυρωμένος από τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά συμβούλια μεταρρύθμισης υπογραμμίζοντας πως «δεν αποφάσισα εγώ αυτή την πολιτική (...) αν αρχίσουμε να κάνουμε εκπτώσεις στον κεντρικό σχεδιασμό μετά θα έρθουν οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες κλπ.»

«Δώσαμε και εγώ και η κ. Χριστοφιλοπούλου (σ.σ υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης) αγώνα πολύ σκληρό για να μην υπάρχουν απολύσεις από το 2015 και μετά. Πάμε σε ποιοτικές αλλαγές, απλοποίηση διαδικασιών, καινούργια οργανογράμματα» επισήμανε.

Όσον αφορά τη συμφωνία για τους 600 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ σημείωσε ότι «βρέθηκε λύση ικανοποιητική και συμβατή με τις υποχρεώσεις της χώρας... λύση ικανοποιητική και συμβατή με τον προγραμματισμό του υπουργείου, του οποίου η θέση ήταν και παραμένει ότι δεν μπορούσαμε να επανατοποθετήσουμε περισσότερους από 600 διοικητικούς που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα από τα οχτώ πανεπιστήμια».

«Υπήρχε εδώ και καιρό εισήγηση από το ΥΠΠΑΙΔ ότι έπρεπε να επανατοπιοθ περισσότεροι, είχαμε ξεκαθαρίσει οτι δεν μπορούσαμε να το αποδεχθούμε» παρατήρησε.

Σε ό,τι αφορά τις καθαρίστριες σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε ή δεν εφαρμόστηκε η απόφαση αφορά αποκλειστικά το υπουργείο Οικονομικών. «Το ζήτημα έχει δύο διαστάσεις: Η μια είναι κοινωνική, ηλικιωμένες άνεργες γυναίκες οι οποίες δεν θα απολυθούν όλες, ωστόσο το ζήτημα του outsourcing έχει ανοίξει για όλες τις χώρες πλην της Ελλάδας, με καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες από ιδιώτες».

Αναφερόμενος εξάλλου, σε δημοσίευμα που κάνει λόγο για επιστροφή του 13ου μισθού ως μπόνους παραγωγικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να συνδέσουμε την απόδοση με πρόσθετες αμοιβές».

Διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το αντίθετο - δηλαδή μειώσεις στους μη παραγωγικούς υπαλλήλους, αυτούς που θα συγκεντρώνουν τα λιγότερα μόρια.

Ο υπουργός απένειμε δε τα εύσημα στον Άδωνι Γεωργιάδη για τη δουλειά του στο υπουργείο Υγείας όσον αφορά τις διαθεσιμότητες: «Είχαμε εξαιρετική συνεργασία, πάρα πολύ επιτυχημένος υπουργός, δεν θα έβγαινε το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, αν δεν είχαμε πολύ σημαντική συνεισφορά από το υπουργείο Υγείας, έχω προσωπική εκτίμηση για τη δουλειά που έκανε ο κ. Γεωργιάδης» σημείωσε.

«Θα μάθουμε να συνεργαζόμαστε»

«Ναι, θα μάθουμε να συνεργαζόμαστε, αν δε μάθουμε δε θα υπάρχει κυβέρνηση, δεν θα υπάρχουν αλλαγές δε θα υπάρχουν μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε στο σταθμό μας η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ