Βενιζέλος στον ΣΚΑΪ: Η έξοδος στις αγορές, αρχή εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο

Αρχή της οριστικής εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο, χαρακτήρισε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα ή περικοπές αποδοχών.

Μιλώντας στα Νέα της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε δε ότι διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ είναι η διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας. «Ο λαός θα κρίνει αν θέλει να κατοχυρώσει και να διαφυλάξει την πρόοδο της χώρας ή να τη θέσει σε κίνδυνο» προειδοποίησε, ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Οι αγορές πιστοποίησαν πανηγυρικά την αλλαγή που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, οι αγορές βλέπουν, μπορούν να αξιολογήσουν και να συγκρίνουν. Οι θυσίες ήταν πολλές και σκληρές για το λαό, και κρατούν τέσσερα χρόνια» σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «είχαμε πει ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, τα τελευταία μέτρα ψηφίστηκαν στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο, και δεν υπήρχαν σε αυτό αυξήσεις και περικοπές... Τώρα αρχίζει η ανταπόδοση, μπορούμε να καλύψουμε κάποιες από τις αδικίες και τα κενά του κοινωνικού κράτους, να υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, να αλλάξει η οικονομική ατμόσφαιρα που βοήθα την απασχόληση και χτυπά την ανεργία.»

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ό,τι έγινε σήμερα πιστοποίησε τη βιωσιμότητα χρέους και το πρωτογενές πλεόνασμα. «(Η έξοδος στις αγορές) πιστοποιεί την αλλαγή στην οικονομία συνολικά έρχεται να προστεθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές, μας κάνει πολύ ισχυρούς στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αλλάζει το κλίμα, προσελκύει επενδυτές με σταδιακή αλλαγή της ελληνικής οικονομίας» παρατήρησε.

Αντί κουρέματος επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι δεν θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά θα ληφθούν μέτρα ελάφρυνσής του, όπως η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.

«Έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά από 7 χρόνια. Έχουμε πετύχει μείωση χρέους κατά 106 δισεκ. ευρώ αν λάβουμε υπόψη και την επαναγορά ομολόγων κατά 130 δισ. Έχουμε βγάλει από τις πλάτες του λαού 80% του ΑΕΠ χρέους» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξηγώντας ότι η Ελλάδα θέλει μετακύλιση λήξεων «για να έχουμε χαμηλό κόστος ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους... δεν πρόκειται να έρθει κανένα εθνικό κοινοβούλιο να μειώσει χρέος αλλά θα μας μειώσουν τα επιτόκια και θα μας αλλάξουν τις λήξεις των ομολόγων.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την εθνική προσπάθεια"

Εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «οι αντίπαλοι του μνημονίου λένε τώρα, τι 'ωραίο επιτόκιο είχε το μνημόνιο'». «Εκδηλώνουν μιζέρια, γιατί ζουν ως παράσιτα του μνημονίου, αν δεν υπάρχει το μνημόνιο δεν έχουν λόγο ύπαρξης, επαινούν τώρα το μνημόνιο. Κρίμα που ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι το 4,95% ήταν «εξαιρετικό επιτόκιο έναρξης, ότι η αποκλιμάκωση θα είναι γρήγορη και αποτελεσματική». «Μπήκαν οι καλύτεροι θεσμικοί επενδυτές δεν έχει μπει ύποπτος κόσμος κανείς δεν συνωμοτεί εναντίον μας» διευκρίνισε.

Προέβλεψε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ούτε ένα δήμο, ούτε μια περιφέρεια στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Απάντηση στον Γιώργο Παπανδρέου

Απαντώντας στη δήλωση Παπανδρέου ότι «η χώρα έχασε δυο πολύτιμα χρόνια εξαιτίας της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ» ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το Μάιο του 2010 είχε επιμείνει να ψηφιστεί το μνημόνιο με 180 ψήφους στη Βουλή, για να αναγκαστεί να συμπράξει η ΝΔ, αλλά η εισήγησή του δεν έγινε δυστυχώς δεκτή. «Ο Γ. Παπανδρέου δικαιούται να πει την άποψή του (...) Σήμερα δεν είναι ημέρα για αντιδικίες μεταξύ κομμάτων και κατάτμησης περιόδων» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «η χώρα δεν είχε λόγο να οδηγηθεί σε διπλές εκλογές το 2012 το Μάιο και τον Ιούνιο». «Προφανώς δεν εννοεί την κυβέρνηση Παπαδήμου ο κ. Παπανδρέου, γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση, ήταν η πλειοψηφία, και προσχώρησαν σε αυτή ΝΔ και ΛΑΟΣ και ολοκληρώσαμε μια πολιτική που κάλλιστα μπορούσε να συνεχιστεί αλλά η ΝΔ ήθελε εκλογές, και χάθηκε χρόνος, αλλά ο χρόνος που χάθηκε ανακτήθηκε».

Τι είπε για Στουρνάρα και Μπαλτάκο

Όσον αφορά τον τέως γγ. της κυβέρνησης, δήλωσε ότι ο Παναγιώτης Μπαλτάκος υπερέβη τα καθήκοντα του και το ρόλο του, κάνοντας λόγο για «παρασκηνιακό ρόλο που υπονομεύει τα αιρετά όργανα της πολιτείας». Σημείωσε πάντως ότι Μπαλτάκος δεν επηρεάζει την πολιτική της κυβέρνησης.

Για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σχολίασε ότι «έκανε τη δουλειά του όσο μπορούσε καλύτερα ως υπουργός Οικονομικών εφαρμόζοντας την πολιτική που χαράσσει η κυβέρνηση συμφωνημένη από τα δυο κόμματα της κυβέρνησης, τους δυο πολιτικούς αρχηγούς».
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ