Σαμαράς: Οι Έλληνες νίκησαν τα χειρότερα στερεότυπα, η Ευρώπη πιο ενωμένη από ποτέ

Μήνυμα για τη δύναμη που έχει η ενωμένη Ευρώπη, αλλά και πως οι Έλληνες κατόρθωσαν να διαψεύσουν όλα τα αρνητικά στερεότυπα εναντίον τους, καταρρίπτοντας όλα τα «σενάρια καταστροφής», έστειλε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Μουσείο της Ακρόπολης, απευθυνόμενος σε πλήθος ευρωπαίων αξιωματούχων που έχουν συγκεντρωθεί στην Αθήνα για τις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN.

«Η σύγχρονη Ευρώπη, ενωμένη μπορεί να παραμείνει δυνατή και να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, από το κοινό μας παρελθόν μπορούμε να δούμε το κοινό μας μέλλον» δήλωσε ο κ. Σαμαράς. «Τους αποδείξαμε λάθος big time», συμπλήρωσε με νόημα.

Ο κ. Σαμαράς στάθηκε στις επιτυχίες
αλλά και τις δοκιμασίες του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας πως η Ελλάδα πέτυχε το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στο μικρότερο χρονικό διάστημα, αλλά την ίδια στιγμή υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ την περίοδο της κρίσης.

Ωστόσο, «η αλληλεγγύη μας αποδείχθηκε δυνατότερη από τους αριθμούς», συνέχισε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας πως η Ευρώπη εξέρχεται δυνατότερη και ανθεκτικότερη από την κρίση, έχοντας μετατρέψει τα εμπόδιο που αντιμετώπισε σε ευκαιρίες προκειμένου να ενισχύσει τους θεσμούς της.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς στάθηκε στη δύναμη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης στην ενωμένη Ευρώπη, επισημαίνοντας πως ήταν ακριβώς «η αφοσίωσή μας στην δημοκρατία και την ένωση που αποδείχτηκε δυνατότερη από τους επιφανειακούς αριθμούς».

«Μετατρέψαμε μια οδυνηρή κρίση σε ευκαιρία, μια δοκιμασία σε εφαλτήριο ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε πως καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει εν μέσω χρόνιας κοινωνικής δυστυχίας και στερήσεων ή την κατάρρευση της μεσαίας τάξης.

«Πρέπει να μετράς τους αριθμούς, αλλά και να σέβεσαι τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες των πολιτών», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς είχε δεχθεί σε πολύ καλό κλίμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί έδωσαν τα εύσημα στην Ελλάδα για την πορεία της χώρας, στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup για εκταμίευση 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τα τέλη Απριλίου.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαρας διαμήνυσε πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ