Τσίπρας: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα η απόφαση Μεϊμαράκη – στην πλατεία Συντάγματος η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Αποχώρησε με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την Βουλή, μετά την απόρριψη από τον κ. Μεϊμαράκη και της πρότασης δυσπιστίας, αλλά και της πρότασης μομφής, κατά του προεδρείου. Η αξιωματική αντιπολίτευση έφυγε, αλλά θα επιστρέψει για να ψηφίσει επί του πολυνομοσχεδίου. 

«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένα πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα πραξικόπημα, μια συνταγματική εκτροπή με προφανή σκοπιμότητα για να μην συζητηθεί στη βουλή η ουσία των μεγάλων ζητημάτων του τριπλού εγκλήματος που θέτει αυτό το πολυνομοσχέδιο που αφορά την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτή την εκτροπή δεν μπορούμε ούτε να την αναγνωρίσουμε ούτε να την νομιμοποιήσουμε. Αποχωρούμε» δήλωσε» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, κατέβηκε στην πλατεία Συντάγματος, όπου εκτυλίσσεται συλλαλητήριο κατά του πολυνομοσχεδίου.

Νωρίτερα, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι η πρόταση μομφής κατά του προέδρου δεν μπορεί να κατατεθεί  σε ημέρα νομοθετικής εργασίας της Βουλής. Πρόσθεσε ότι πρέπει να κατατεθεί γραπτώς και να υπογράφεται από 50 βουλευτές, επομένως θα συζητηθεί από τη Δευτέρα. 

«Εάν το προεδρείο της Βουλή δεν κάνει δεκτή την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, και δεν προχωρήσει άμεσα σε έναρξη της τριήμερης συζήτησης θα καταθέσουμε πρόταση μορφής κατά του προεδρείου με βάση το άρθρο 150 του κανονισμού της βουλής» τόνισε 

«Πρέπει να βρίσκεστε
σε πολύ μεγάλη απελπισία ώστε να μην καταλαβαίνετε την πρόταση που έχω κάνει. Είπα ότι εφόσον είναι νόμιμο το αίτημα σας η συζήτηση θα αρχίσει αμέσως. Από εκεί και πέρα τη συνταγματικότητα δεν την αποφασίζει η κυβέρνηση» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα να αποφανθεί το προεδρείο επί της διαδικασίας καθότι έγινε δεκτή η συζήτηση επί της πρότασης μομφής από τον κ. Σταμάτη, και ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να αναλάβει τις ευθύνες του.

Λαμβάνοντας το λόγο, η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ τόνισε ότι το κόμμα της τάσσεται υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τα κίνητρα αυτής, και συμφωνεί να μετατραπεί η συζήτηση σε συζήτηση πρότασης δυσπιστίας, διευκρινίζοντας ότι στην πραγματικότητα η πρόταση αφορά την κυβέρνηση, και όχι μόνο τον κ. Στουρνάρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τάχθηκε κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η ευθύνη των μελών της κυβέρνησης είναι συλλογική και κάνοντας λόγο για πολιτικό λάθος. 

Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Ηλίας Κασιδιάρης για να φύγουν, όπως είπε, το νωρίτερο οι εκπρόσωποι του μνημονίου. Στηρίζω κάθε νόμιμη ενέργεια, είπε, που είχε ως στόχο την κατάλυση του μνημονίου.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ