25ευρο "τέλος": Αυξήσεις 5 σεντς σε τσιγάρα και καπνό το ισοδύναμο μέτρο

Με εγκύκλιο που εξέδωσε την Τρίτη το βράδυ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης καταργούνται 3 εγκύκλιοι που προέβλεπαν την είσπραξη των 25 ευρώ, από τους ασθενείς για την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Από την Τετάρτη το μέτρο θα πάψει να ισχύει με βάση τη νέα εγκύκλιο. 

Ως ισοδύναμο μέτρο θα αυξηθεί η φορολογία στα τσιγάρα (πακέτο και καπνός) με 5 λεπτά ανά συσκευασία, ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας μετά τη σύσκεψη που είχε με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, το μέτρο θα αποφέρει έσοδα ύψους 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσό που υπολογιζόταν με το 25ευρο.

Η απόφαση ελήφθη σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η δήλωση Γεωργιάδη για τα 5 λεπτά στα τσιγάρα

«Στην συνάντηση που είχαμε προ ολίγου, αλλά και σε συμφωνία με τον κ. πρωθυπουργό και τον κ. αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως συμφωνήσαμε το μέτρο των 25 ευρώ να αντικατασταθεί από μία αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα κατά 5 λεπτά, χρήματα τα οποία θα κατατεθούν στον αντίστοιχο λογαριασμό των νοσοκομείων, όπου θα καλύπτονταν τα 25 ευρώ», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του 25ευρου.



Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, δήλωσε ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σήμερα το μεσημέρι ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν είναι δυνατό να αποδεχθεί οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία. Κατόπιν τούτου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βεβαίως εξέφρασε την άποψη της κοινοβουλευτικής ομάδας, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, όπως σας είπε και ο υπουργός Υγείας, βρήκαν τη λύση του ισοδυνάμου, οπότε όλοι είναι ικανοποιημένοι».

Ως καρδιολόγος, πρόσθεσε ότι «αν εσείς νομίζετε ότι τα πέντε λεπτά είναι επιβάρυνση, εγώ μακάρι να μπορούσα να βάλω προσωπικά ένα ευρώ και να σταματήσει το κάπνισμα ο κόσμος».

«Η εφαρμογή του μέτρου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία αποτελεί μία λανθασμένη και κοινωνικά άδικη επιλογή. Δυσχεραίνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πλην ελάχιστων εξαιρέσεων επιβαρύνει όλους τους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό αμφισβητείται η καθολικότητα της παροχής δωρεάν υγείας. Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή και να ακυρώσει την επιβολή του μέτρου» ανακοίνωσε η ΔΗΜΑΡ νωρίτερα την Τρίτη.

Το διήμερο κλείσιμο του ταμείου του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», αποφάσισαν νωρίτερα οι εργαζόμενοι αντιδρώντας στην επιβολή του μέτρου.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ