Κλείσιμο

Χατζηδάκης: Απολύσεις στο δημόσιο ή εκτροχιασμός της χώρας

Στην εκτίμηση ότι το 2013 είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά για τους πολίτες, και ότι από 2014 θα υπάρξει αλλαγή πορείας για την οικονομία προέβη στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

«Το 2013 είναι η τελευταία δύσκολη χρόνια, μια χρονιά καμπής, η τελευταία που τα εισοδήματά μας θα πανε παρακάτω, από το 2014 θα υπάρξει άλλη πορεία (...) η χώρα μπορεί να τα καταφέρει» τόνισε.

«Πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο, να χάσουν τη δουλεία τους πολίτες, ή να εκτροχιαστεί συνολικά η χώρα» υπογράμμισε για την κινητικότητα στη δημόσια διοίκηση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

«Καταλαβαίνω τον κόσμο στο δημόσιο όταν κάποιος κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του (...) αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι η χώρα θα αποφασίσει να αυτοκτονήσει και να τινάξει στον αέρα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα» πρόσθεσε ο υπουργός για το ενδεχόμενο καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, η χώρα έχει κάνει τα 3/4 της πορεία της» σημείωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση καλείται να κάνει σε λίγους μήνες πράγματα δεν έγιναν σε δεκαετίες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι από τα μέτρα που είχαν συμφωνηθει το 2010 δυο πράγματα δεν προχώρησαν ιδιωτικό και περιορισμός του δημόσιου τομέα (...) «Έρχεσαι τώρα με περιορισμένα χρονικά περιθώρια να κινηθείς. Τον τελευταίο χρόνο έγιναν ουσιαστικά βήματα. Ο ίδιος ο προϋπολογισμός έλεγε ότι θα έχουμε ύφεση 5% λόγω των περιοριστικών μέτρων, όμως ο κύκλος αυτός ολοκληρώνεται και ένας κύκλος παρεμβάσεων με διαρθρωτικές αλλαγές και με διαφορετική πορεία που θα αρχίσει να γίνεται ορατή στον καθένα ανοίγει» είπε.

Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, η χώρα έχει κάνει τα 3/4 της πορεία της
«Αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα που έχουμε πάρει η κατάσταση θα ήταν ακόμη δυσκολότερη, βάζουμε τις βάσεις για να βρει η οικονομία μας σημείο στήριξης. Εάν το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής προχωρήσει ομαλά, και η Ελλάδα κατορθώσει να πείσει ότι είναι αξιόπιστη, θα κάνουν οι εταίροι μας ό,τι προβλέπεται από τη συμφωνία του Eurogroup. Θα πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να κάνουμε τη δουλειά μας» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, και να αυξάνεις τους φόρους μα να περιορίζεις το κράτος είναι δύσκολο. «Η κυβέρνηση έχει σημαντικά βήματα. Προσπαθούμε να πάμε πιο γρήγορα και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

Για τη ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι «εγώ ήθελα να συμμετάσχουν και τα τρία κόμματα στην κυβέρνηση, όταν προσπαθείς να περάσεις ένα ποτάμι δεν μένεις στο μέσο του ποταμού γιατί κινδυνεύεις να σε παρασύρει. Να επικεντρωθούμε στις διαρθρωτικές αλλαγές.»

Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις γίνονται κάθε ημέρα, όμως η Ελλάδα κινείται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δανεισμού, και δεν υπάρχουν παραπάνω χρήματα, αλλιώς η κυβέρνηση θα ήταν και περισσότερο «ανοιχτοχέρα». «Όσα λεει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται, τι νομίζετε έχουμε εμείς κανένα λόγο να στοχοποιούμαστε; Σε σουρεαλιστική λογική κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, λεει πράγματα τα οποία δεν γίνονται και θα εκθέσουν τη χώρα σε κινδύνους» υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα στην αγορά ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα στις 18 Ιουλίου θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις με το Αναπτυξιακό Ταμείο που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ