Στο Eurogroup η τελική συμφωνία με την τρόικα

Περισσότερα για τη συμφωνία ΕΔΩ

Στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την χώρα μας.

Το πρωί αρχίζει η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που προετοιμάζει το Eurogroup, ενώ στις 4 το απόγευμα αρχίζει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομκών της Ευρωζώνης.


Μόλις κλείσει το «μέτωπο» με την Ευρωζώνη, θα ανοίξει το «μέτωπο» στο εσωτερικό της χώρας, αφού το υπουργείο Οικονομικών εντός της εβδομάδας (εάν προλάβει ακόμα και την Τρίτη) θα καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις για την τυπική ολοκλήρωση του ελέγχου.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη οικονομικού επιτελείου – τρόικας, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, όσο και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην τρόικα, κ. Π. Τόμσεν, δήλωσαν ότι υπήρξε πρόοδος, αλλά η συμφωνία δεν έκλεισε οριστικά. Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι η συμφωνία έκλεισε επί της ουσίας, ενώ η ελληνική πλευρά συνεχίζει να πιέζει για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Μέτρο για το οποίο θα ασκεί πιέσεις έως την τελευταία στιγμή.

Στα «καλά» νέα της συμφωνίας περιλαμβάνεται η αποφυγή λήψης δύο μέτρων:


1. Της επιβολής εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Για να καλυφθεί η απώλεια των 600 εκατ. ευρώ το 2014 θα καταργηθούν ορισμένες εξαιρέσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ, ενώ θα διευρυνθεί και η βάση των συνταξιούχων του Οργανισμού με την προσθήκη για παράδειγμα επιχειρήσεων που έως τώρα καταβάλουν εισφορές στον ΟΓΑ.
2. Της μείωσης των συντάξεων των απόστρατων. Ωστόσο, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα πρέπει να περικόψει κατά 125 εκατ. ευρώ τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Επίσης, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014, θα εισπράττεται από τον επόμενο Φεβρουάριο μέσω των εφοριών και όχι της ΔΕΗ, ενώ η τρόικα δέχτηκε την αποδοτικότητα του φόρου. Εκτιμάται ότι τα έσοδα θα είναι περίπου μεταξύ 2,7 και 2,9 δις ευρώ ετησίως.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει κάποια μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που υπήρχε και έφθανε τα 2 δις ευρώ για τη διετία 2013-2014. Μέτρα που όπως δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου θα είναι κοινωνικά δίκαια. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο φόρος πολυτελείας σε αυτοκίνητα, σκάφη κλπ που θα εφαρμοστεί από φέτος και όχι το 2014 όπως ήταν προγραμματισμένο.

Μάλιστα, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν χθες πως το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί ούτως ή άλλως από φέτος και ότι η υλοποίησή του δεν προωθείται ως αντιστάθμισμα σε πιθανή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση.

Πάντως, με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για να ανοίξει ο δρόμος των εκταμιεύσεων των δόσεων προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή (που δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο) σήμερα, το Eurogroup θα εγκρίνει σε πολιτικό επίπεδο την εκταμίευση των δόσεων που αναλογούν στην Ευρωζώνη (6,3 δις ευρώ), ενώ εκτιμάται ότι θετικά θα τοποθετηθεί και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για τη δόση του Ταμείου (1,8 δις ευρώ στο τέλος Ιουλίου). Δηλαδή, συνολικά για 8,1 δις ευρώ.

Όμως, το θέμα είναι πιο περίπλοκο. Από τα 6,3 δις ευρώ της Ευρωζώνης, τα 3 δις ευρώ αφορούν στις δόσεις των δύο τελευταίων τριμήνων του 2013. Άλλο 1,1 δις ευρώ αφορά στα κέρδη του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε εν μέσω κρίσης (SMP’s). Η εκταμίευση αυτού του ποσού έχει εγκριθεί, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα. Επιπλέον, υπάρχουν άλλα 2,2 δις ευρώ από SMP’s που η εκταμίευσή τους θα εγκριθεί με την ολοκλήρωση αυτού του ελέγχου.

Σε πρώτη φάση, η Ευρωζώνη θα δώσει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση 4,8 δις ευρώ από τις παραπάνω κατηγορίες. Από τα 4,8 δις ευρώ, τα 3 δις ευρώ θα καταβληθούν άμεσα (εντός Ιουλίου) και το υπόλοιπο 1,8 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο με την υλοποίηση δράσεων που θα οριστούν ως «ορόσημα» (milestones).

Το 1,5 δις ευρώ που απομένει (η διαφορά μεταξύ των 6,3 δις ευρώ και των 4,8 δις ευρώ) θα καταβληθεί «στην ώρα του» αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες με γνώση των συζητήσεων για το χρονοδιάγραμμα των δόσεων προς την Ελλάδα και των αναγκών της χώρας, αναφέρει ότι τα 4,8 δις ευρώ είναι ελαφρώς υψηλότερα από όσα χρειάζεται η Ελλάδα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Οι δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ελλάδα για την αποδέσμευση περαιτέρω βοήθειας αλλά η Αθήνα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες, τόνισε σε συνέντευξή του στο Reuters ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν.

Όπως είπε «η μπάλα είναι στην περιοχή της Ελλάδας και εξαρτάται από το αν μπορεί να φέρει σε πέρας τα εναπομείναντα στοιχεία από τα ορόσημα που έχουν συμφωνηθεί».

«Πεπεισμένος» για το γεγονός ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα φθάσουν σε «μια κοινή αντίληψη με την Ελλάδα» για τη χρηματοδότηση μιας νέας δόσης δανείων ύψους 8,1 δισ. ευρώ, εμφανίστηκε και ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί.
Πηγή: Καθημερινή, Newsdesk ΣΚΑΪ