Κλείσιμο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου

- Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ΕΔΩ
- Τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση ΕΔΩ

Η οριστικοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών γύρω από το νέο κυβερνητικό σχήμα, οι στόχοι της κυβέρνησης και το πλαίσιο της νέας προγραμματικής συμφωνίας συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, και ο κ. Βενιζέλος θα προβεί σε δηλώσεις στην Ιπποκράτους σε λίγη ώρα, ενώ ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να προβεί επίσης σε κάποια δήλωση.

Σε λίγο θα ανακοινωθεί το νέο υπουργικό σχήμα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Οι προτεραιότητες που θέτει το ΠΑΣΟΚ ενόψει του σχηματισμού της νέας, δικομματικής, κυβέρνησης, συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Ιπποκράτους υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου ενόψει της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος τις τελευταίες ώρες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για να ξεπεραστούν όποια προβλήματα και διαφωνίες παρουσιάζονται. Έως αργά το βράδυ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου. Μαξίμου και Ιπποκράτους περιγράφουν ένα σαρωτικά νέο σχήμα, με λίγες σταθερές ως προς το σημερινό. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραμένει επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ θα κατέχει στο νέο υπουργικό συμβούλιο έξι υπουργεία και 15 συνολικά στελέχη του. Ο συνολικός αριθμό του υπουργικού συμβουλίου θα ανέρχεται σε 40 με 45 μέλη.

Οι προτεραιότητες

Το νέο σχήμα θα πρέπει να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς, καθώς επίκειται η νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία μάλιστα θα συνεχίσει να πιέζει για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον δημόσιο τομέα, ανεξαρτήτως της πολιτικής αστάθειας που προκάλεσαν οι απολύσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ζητεί να αποτελέσει η διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων εντός του Ιουλίου προαπαιτούμενο για την καταβολή της επόμενης δόσης.

Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση, η κατάθεση του οποίου στη Βουλή αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα, θεωρείται πως θα είναι το πρώτο «κρας τεστ» για την κυβέρνηση στις νέες συνθήκες.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, εκεί φαίνεται πως θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το εύρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας επί της οποίας θα αναζητηθεί στήριξη για τις επόμενες, μείζονος σημασίας, μεταρρυθμιστικές επιλογές.

Αναφορικά με τη νέα προγραμματική συμφωνία, το πλέον πιθανό είναι ότι θα περιλαμβάνει τον «κοινό τόπο» των δύο πλευρών, οι οποίες παράλληλα θα επιδιώκουν να προβάλλουν τη δική τους ατζέντα. «Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να φωνάξει λίγο παραπάνω για την ανεργία δεν έχουμε πρόβλημα, αν και δεν είναι εκείνοι που έχουν το μονοπώλιο της ευαισθησίας» σχολιάζει στέλεχος του Μαξίμου που συμμετέχει στις συζητήσεις.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ διευκολύνει τη συνεννόηση, υπενθυμίζοντας την κάθετη στάση του κόμματος της Αριστεράς στο ζήτημα της ιθαγένειας, για το οποίο, όπως λένε, υπάρχουν συμπτώσεις με το ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι, πάντως, αναγνωρίζουν ότι σειρά ζητημάτων (αντιρατσιστικό αλλά και θέματα οικονομικά, όπως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές) απαιτούν λεπτές ισορροπίες αλλά και προοιωνίζονται συγκρούσεις: «Πορευόμαστε με καλή διάθεση και ειλικρίνεια προθέσεων, ωστόσο όσοι επιδιώξουν να επικυριαρχήσουν θα κάνουν λάθος» προειδοποιούν χαρακτηριστικά.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του επιδιώκει να δώσει έμφαση στα κοινωνικά ζητήματα (σ.σ. πολύ πρόσφατη είναι η σύρραξη με τον Γ. Βρούτση για τα προγράμματα απασχόλησης) αλλά και να έχει πιο ενεργό συμμετοχή τόσο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσο και στην καθημερινή κυβερνητική λειτουργία, μήπως και καρπωθεί κάτι από τις όποιες κυβερνητικές επιτυχίες. Διότι, μέχρι σήμερα, όπως επαναλαμβάνει ο κ. Βενιζέλος, επιβαρύνεται με δυσανάλογα μεγάλη φθορά.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ,Καθημερινή