Σαμαράς: Προέχει να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης (upd)

Ολόκληρο το διάγγελμα του πρωθυπουργού ΕΔΩ

Την ανάγκη να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης και να εξαντληθούν τα υπόλοιπα τρία χρόνια που απομένουν για τη λήξη της κυβερνητικής θητείας υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς στο διάγγελμά του, απομακρύνοντας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

ι
Προβαίνοντας σε ένα σύντομο απολογισμό του έργου της της τριτοκομματικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προτεραιότητα ήταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η εξυγίανση της οικονομίας της, και ένα χρόνο μετά υπάρχουν σημάδια από το εξωτερικό ότι η κατάσταση βελτιώνεται.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε για τις μεταρρυθμίσεις πως χρειάζονται και πρέπει να συνεχιστούν για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. "Προέχει το έργο της κυβέρνησης" είπε. Σημείωσε πως υπήρξε διαφωνία μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, ενώ ανέφερε πως την Τετάρτη το βράδυ είχε σημειωθεί ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών για την ΕΡΤ.

Επικαλούμενος και τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, σημείωσε ότι ο ίδιος είχε συμφωνήσει στην πρόσληψη 2.000 εργαζομένων της ΕΡΤ με τρίμηνες συμβάσεις μέσω του ειδικού διαχειριστή (YΠΟΙΚ) και για να υπάρχει και ένας υφυπουργός όχι από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά του ΠΑΣΟΚ ή της ΔΗΜΑΡ. “Εγω έκλεισα την αμαρτωλή ΕΡΤ ας είχαν δικό τους υπουργό να την εξυγιάνουν” δήλωσε χαρακτηριστικά. "Ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε έξω από το πλαίσιο και τη λύση που χθες δέχτηκε και ο ίδιος (...). Σήμερα ήλθε, και ζήτησε να ξανακάνουμε αυτό που έχει επιχειρηθεί (σ.σ εξυγίανση εν λειτουργία), δηλαδή να επιστρέψουμε στο αμαρτωλό παρελθόν και να μην αλλάξει τίποτε. Το 'μαύρο' θα φύγει, στο αμαρτωλό παρελθόν δεν θα επιστρέψουμε" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Οι μεταρρυθμίσεις, σημείωσε, δεν μπορούν να προχωρήσουν επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος, αλλά με "άλματα προς τα μπρος".

Ο κ. Σαμαράς επαίνεσε δε τη θαρραλέα, όπως την αποκάλεσε, στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, και του ΠΑΣΟΚ γενικότερα, αντιπαραβάλλοντας την με αυτή του Φώτη Κουβέλη, ενώ δήλωσε ότι με καλύτερο συντονισμό και επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών θα ολοκληρωθεί η διάσωση της χώρας με ορίζοντα τετραετίας. “Κανείς δε θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή, κανείς όμως δε θέλει ακυβερνησία και στασιμότητα. Μας μένουν άλλα τρία χρόνια θα τα εξαντλήσουμε για το καλό του ελληνικού λαού” κατέληξε.

Μετά την σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Εξερχόμενος από το Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «συνεχίζουμε στο δρόμο της ευθύνης».

«Συνεχίζουμε με ευθύνη και αποφασιστικότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ νωρίτερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, τόνισε : «Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο πρωθυπουργός γνώριζε τις κατηγορηματικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ. Αν μη τι άλλο αυτό έδειξε την άρνηση της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση. Εμείς επιμείναμε. Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος. Με την πρόταση που κάναμε θα μπορούσε η ΝΔ να προσέλθει σε κοινή βάση».

Εντωμεταξύ, την Παρασκευή το πρωί, στις 10.30, θα συνεδριάσει η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ.

Να συνεχίσει η τρικομματική κυβέρνηση και την παραμονή της ΔΗΜΑΡ, με επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ωστόσο, ότι το ΠΑΣΟΚ «δε φοβάται τις εκλογές».

Oποιος ωθήσει τα πράγματα προς εκλογική διαδικασία οδηγεί τη χώρα σε καταστροφή. Αυτό δήλωσε, σε παρέμβασή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Ανδρέας Λοβέρδος, ερωτηθείς τι θα πράξει εάν χρειαστεί ψήφος εμπιστοσύνης για να αποφευχθούν εκλογές.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

«Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση καταρρέει κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και της αποτυχίας της πολιτικής της», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «τούτες τις ώρες δεν χωρούν ασάφειες και μισόλογα. Απαιτούνται καθαρές λύσεις». Στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως «ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε την αφορμή για την συγκρότηση ενός πλειοψηφικού μετώπου που επιζητά να σταματήσει ο κατήφορος για τον τόπο και αξιώνει σεβασμό στη δημοκρατία. Ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την ανατροπή του μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ανταποκρινόμενος στις διαθέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας συμβάλλοντας αποφασιστικά στην μεγάλη ανατροπή που θα ανοίξει το δρόμο στην ελπίδα».

Ο αντιπερισπασμός για το επόμενο μνημόνιο απέτυχε, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σχολιάζοντας τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων. «Καλούμε ενωμένο τον ελληνικό λαό να γυρίσουμε σελίδα», πρόσθεσε.

«Η συγκυβέρνηση του Μνημονίου καταρρέει, αφού πρώτα διέλυσε τη χώρα και κατέστρεψε τον ελληνικό λαό», αναφέρει η Χρυσή Αυγή
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ