Μαξίμου: Πολιτικά επιβεβλημένη και νομικά ορθή η απόφαση για την επιστράτευση

Το ΦΕΚ για την επιστράτευση ΕΔΩ 

Η απόφαση για την πολιτική επιστράτευση των απεργών καθηγητών η οποία υπεγράφη από τον πρωθυπουργό και έχει δημοσιευθεί ήδη στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης είναι πολιτικά επιβεβλημένη και νομικά ορθή επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως για την απόφαση αυτή η κυβέρνηση βασίστηκε στο νόμο 3536/07 για την πολιτική προστασία που επιτρέπει προληπτικά μέτρα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

«Είναι ένας νομικά ορθός τρόπος και η κίνηση αυτή είναι πολιτικά επιβεβλημένη» δηλώνουν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ο οποίος με την απόφαση αυτή θέλησε να δώσει τέλος στα σενάρια «ομηρίας» των μαθητών και των οικογενειών τους σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ προχωρούσε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των απεργών εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας όπως αναφέρει για μια ακόμη φορά το δόγμα «νόμος και τάξη», που στρέφεται εναντίον των αγώνων του εργαζόμενου λαού.

"Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει με τις απειλές και τους εκβιασμούς την πολιτική, που υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των νέων και τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, πρέπει να βρει αντιμέτωπους όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες" αναφέρει ο Περισσός.

Σημειώνεται ότι τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων Εκπαιδευτικών Αττικής σ
υνεδριάζουν από κοινού το απόγευμα προκειμένου να συγκροτηθεί απεργιακή επιτροπή, καθώς οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί εμμένουν στην αρχική τους θέση για απεργία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων. 

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα η ΟΛΜΕ αναμένεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της κυβέρνησης για την επιστράτευση των 86.000 περίπου εκπαιδευτικών.

Τη Δευτέρα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θα συνεδριάσει εκτάκτως για το θέμα των εκπαιδευτικών. Σημειώνεται ότι η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ να προκηρύξουν απεργία την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών.

«Χουντική μέθοδο» χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ την κυβερνητική απόφαση πολιτικής επιστράτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλούμενες ανάλογη δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή στις 11 Φεβρουαρίου του 2011. 

Χαρακτήρισε ως δίκαια τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, καθώς δεν περιορίζονται μόνο στο επιπλέον, δίωρο παρόλαυτα διευκρίνισε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ κρατήσαμε μια απόσταση, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποφευχθεί αυτή η αναστάτωση. «Δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε τον ολισθηρό δρόμο της πολιτικής επιστράτευσης» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αισθήματα ανατριχίλας προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο γγ. του ΔΣ της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης. «Δεν αφαιρείται μόνο το δικαίωμα στην απεργία, αλλά η σκέψη της απεργίας (...) αφαιρούν στοιχειώδη δικαιώματα από τον πολίτη, σε λίγο θα μας απαγορεύσουν και να σκεφτόμαστε» επισήμανε.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη τόνισε πάντως ότι η ΟΛΜΕ έθεσε εκ νέου θέματα που ήδη είχαν ψηφιστεί σε λάθος χρονική στιγμή. Η κ. Βούλτεψη αντιπαρέβαλε τη στάση της ΟΛΜΕ με εκείνη της ΟΤΟΕ που συμφώνησε με τις διοικήσεις των τραπεζών για σύναψη κλαδικών συμβάσεων στον κλάδο. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη στάση της ΟΛΜΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης σημείωσε ότι «δεν πρέπει να παίζουμε κατά την άποψη μου με την αγωνία των παιδιών, καλό είναι να μην τα χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε συνδικαλιστικά μας αιτήματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σωστά τα αιτήματά τους (των εκπαιδευτικών), η διεκδίκησή τους είναι λανθασμένη» τόνισε. 

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Γιώτα Γκοβόστη, ΑΜΠΕ