Κλείσιμο

Κύπρος: Εξετάζεται τραπεζική αργία για να αποφευχθεί ανάληψη καταθέσεων (live upd)

Πολιτικές αναταράξεις, θύελλα αντιδράσεων και αναστάτωση στην κυπριακή κοινωνία προκαλεί η συμφωνία του Εurogroup για τη μείωση των καταθέσεωνη. Το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο με αντικείμενο τη συμφωνία ολοκληρώθηκε, ενώ θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα στις 8.30 το πρωί.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί υπό τον κ. Αναστασιάδη έγινε σε πολύ βαρύ κλίμα, ενώ αυτή την ώρα ο κύπριος πρόεδρος συναντάται με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας, Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και ο διοικητής και υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαρρής, θα μεταβεί τελικά στη Ρωσία την Τρίτη αντί για την Τετάρτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει να κηρυχθεί τραπεζική αργία στις τράπεζες τουλάχιστον ώς την Τρίτη για να αποφευχθεί μαζική ανάληψη χρημάτων από τους πολίτες.

Σημειώνεται
ότι αναβλήθηκε το πρωί και η σύγκληση της Ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί ούτε η απογευματινή συνεδρίαση. Επίσης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα απευθύνει διάγγελμα για τις αποφάσεις του Eurogroup.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 16.00. Θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών η εκπροσώπων των κομμάτων που θα αρχίσει στις 15.15.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013» προνοεί τέλος 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, και τέλος 9,9% για καταθέσεις πάνω από τις 100 χιλιάδες

Για «άδικο μέτρο που έχει προκαλέσει δικαιολογημένα αγανάκτηση στον κόσμο μας» έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου, προειδοποιώντας όμως ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό η Κύπρος θα επιστρέψει στη λίρα και θα καταρρεύσει η κυπριακή οικονομία.

Στο ίδιο κλίμα, ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αυξέντης Αυξεντίου απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το κούρεμα, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε άλλη λύση οδηγεί σε απρόβλεπτες περιπέτειες

Η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων είναι εντελώς παράνομη και παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας, υποστήριξε ο νομικός και τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης.

Τη δημοσίευση ενός καταλόγου επωνύμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, εισηγήθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου προκειμένου να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

«Η Κύπρος είχε να επιλέξει «το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας ή το σενάριο μιας οδυνηρής αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης», ανέφερε το Σάββατο σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης.

Εντωμεταξύ, το αργότερο έως αύριο Καθαρή Δευτέρα αναμένεται στη Μεγαλόνησο κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.

Η απόφαση του Eurogroup για εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες δεν αφορά στα υποκαταστήματα αυτών στην Ελλάδα, διευκρίνισε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ανάλογη δήλωση έκανε και το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν.
Πηγή: Σωτήρης Παπαδόπουλος, Λευκωσία - επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας