Λίστα Λαγκάρντ: Ονομαστική ψηφοφορία για τη διαδικασία ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Ονομαστική ψηφοφορία για το ποια διαδικασία ψηφοφορίας θα ακολουθηθεί για τη σύσταση προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχετικό αίτημα κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης. Για να περιοριστεί χρονικά η διαδικασία ζήτησε να μη μιλήσουν οι υπουργοί που δεν έχουν αρμοδιότητα και να μην υπάρχουν δευτερολογίες. Κατέστησε δε, σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραστεί σε όλες τις ψηφοφορίες.

Στη λύση της τριπλής ψηφοφορίας με επτά κάλπες για τη σύσταση προανακριτικής στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κατέληξαν πάντως την Τετάρτη οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσωπών των κομμάτων με τον πρόεδρο της Βουλής αλλά και τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Για την έγκριση της πρότασης ψηφίζει αυτή την ώρα η Ολομέλεια της Βουλής. Στη συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι. Έχει άλλωστε προηγηθεί την Τετάρτη νέα σκληρή κόντρα Βενιζέλου -Τσίπρα, ενώ έντονα είχαν αντιδράσει για τη στάση των κυβερνητικών κομμάτων και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια κουκουλώματος.

Πάντως, οι βουλευτές της ΝΔ Κυριάκος. Μητσοτάκης, Γιώργος Κοντογιάννης και Νικήτας Κακλαμάνης, επισήμαναν ότι δεν πρέπει να ευτελίζονται οι θεσμοί στο θέμα της ψηφοφορίας.

Τέσσερις κάλπες, όσες και τα πρόσωπα που παραπέμπονται ζητεί η αντιπολίτευση. Σε διάβημα προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη προέβη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτός ο τρόπος ψηφοφορίας που προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία ενέχει τον κίνδυνο της άρσης της μυστικότητας.

Οι διαδοχικές ψηφοφορίες θα γίνουν ως εξής: η πρώτη για την τρικομματική πρόταση με μια κάλπη για τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Αφού γίνει η καταμέτρηση και η ανακοίνωση του αποτελέσματος, θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, με δυο κάλπες, δηλαδή για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο. Αφού ανακοινωθεί και αυτό το αποτέλεσμα, θα γίνει η τρίτη ψηφοφορία επί της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων με την στήριξη της Χρυσής Αυγής με τέσσερις κάλπες, για Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο, Παπανδρέου και Παπαδήμο.

Αφότου αποφασιστεί το ζήτημα των καλπών, θα ακολουθήσει η συζήτηση των τριών προτάσεων, με τη συμμετοχή και όσων από τους εγκαλούμενους πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς επιθυμούν να αναπτύξουν τη θέση τους ενώπιον του Σώματος. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή των μαραθώνιων ονομαστικών ψηφοφοριών, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 6 μ.μ.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως η μυστικότητα της ψήφου και η δυνατότητα όλων των βουλευτών να ψηφίσουν οποιονδήποτε από τους τέσσερις υπό παραπομπή πολιτικούς, για όποια κατηγορία εκείνοι πιστεύουν.
Πηγή: skai.gr