Σαμαράς – Ζεεχόφερ: Πέτυχε η επιχείρηση «γοητείας» στο Μόναχο

Η επιχείρηση «γοητείας» του πρωθυπουργού στο Μόναχο για την ενίσχυση της κατανόησης των ελληνικών θέσεων στη Γερμανία φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς, καθώς η συνάντηση με τον βαυαρό ομόλογό του Χορστ Ζεεχόφερ – από τους αυστηρούς επικριτές της χώρας μας - πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, με τους Βαυαρούς να ακούν προσεκτικά τις θέσεις του κ. Σαμαρά.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του κ. Ζεεχόφερ, ο οποίος ηγείται του Χριστιανοκοινωνιστικού κόμματος στη Γερμανία, που σημείωσε ότι σέβεται τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας.

«Όσα είπαμε είναι παρελθόν. Θα είμαστε στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον, δεν μπορούμε να κοιτάμε στο παρελθόν. Η χώρα έχει κάνει βήματα που πείθουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt, λίγο πριν τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Ζεεχόφερ σημείωσε ότι θα υπάρξει στο εξής πιο συγκρατημένος τρόπος έκφρασης σε ό,τι αφορά τη διατύπωση θέσεων των Βαυαρών πολιτικών για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «μια χώρα που περνάει τα προβλήματα της Ελλάδας πρέπει να κοιτάει το αύριο. Έτσι βλέπω στο αύριο πως θα γίνει πιο γόνιμο με ανάπτυξη σε συνεργασία με χώρες όπως η Βαυαρία».

Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) είναι «αδελφό κόμμα» των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ και μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό καγκελαρίου Μέρκελ.

Από το CSU κατά καιρούς έχουν προέλθει οι πιο σκληρές γερμανικές δηλώσεις για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το τελευταίο διάστημα πάντως, οι τόνοι έχουν πέσει, με τον κ. Ζεεχόφερ να έχει δηλώσει ότι «δεν υπάρχει λόγος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Ικανοποιημένος από τη διαδικασία επαναγοράς του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο κ. Σαμαράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά την συνάντησή του με τον βαυαρό πρωθυπουργός.

«Μέχρι την Δευτέρα ή την Τρίτη, θα μπορεί κανείς να πει με σχετική σιγουριά ότι τα πράγματα έχουν πάει καλά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σήμερα Δευτέρα, ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει στο Όσλο, όπου μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες θα παραστεί στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, που εφέτος απονέμεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει [...] να πάμε σε αυτές τις εκλογές μία ξεκάθαρη φιλο-ευρωπαϊκή θέση, χωρίς να φοβόμαστε τις δυσαρέσκειες που υπάρχουν, χωρίς να φοβόμαστε τη θέση κάποιων πως ‘δεν θέλουμε να πληρώσουμε για άλλες χώρες», δήλωσε στο μεταξύ ο υποψήφιος για την καγκελαρία Πίερ Στάινμπρουκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε κατά τη συνεδρίαση του SPD στο Ανόβερο.
Πηγή: skai.gr