Τηλεδιάσκεψη πριν το Eurogroup της Δευτέρας - Αισιοδοξία για απόφαση (Vid)

Αισιόδοξη για συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, απέρριψε εκ νέου το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Πάντως, η κα. Μέρκελ δεν είπε ότι θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, αλλά σημείωσε ότι «θέλουμε να υπάρξει συμφωνία» και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις. Είπε επίσης, ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο και ότι οι εταίροι έχουν κατανοήσει τη σημαντικότητα του θέματος.

Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του πως θα βρεθεί λύση για το χρέος.

«Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε λύση για το χρέος. Δεν είναι εύκολο να κλείσουμε το χρηματοδοτικό κενό», δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Την ίδια ώρα, από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέχεται να χαλαρώσει τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ δέχθηκε να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, εάν μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, αντί του αρχικού στόχου για μείωση στο 120%.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020 και απομένει πλέον να καλυφθεί ένα 5-6% του ΑΕΠ, περίπου 10 δισ. ευρώ. Το πρωί ο υπουργός είχε δηλώσει ότι «μας χωρίζουν 10 δισ. από την επίτευξη συμφωνίας», υπογραμμίζοντας ότι το κόστος μιας αποτυχίας στην επίτευξη συμφωνίας είναι μεγαλύτερο από το ποσό που μας χωρίζει.

Παράλληλα, έκτακτη τηλεδιάσκεψη αύριο το απόγευμα για την Ελλάδα θα έχει το Eurogroup, όπως γνωστοποίησε ο κ. Γιούνκερ. Πάντως, ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι από την τηλεδιάσκεψη δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά έχει ως στόχο να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι είχε συνομιλίες για την Ελλάδα με τον Αντώνη Σαμαρά και την Άγκελα Μέρκελ.

Εν τω μεταξύ, το Reuters, επικαλούμενο πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι οι διεθνείς δανειστές εξετάζουν την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ύψους 9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων με σκοπό να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.


Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ (επιλέξτε αγγλικά από το Language - απάντηση για Ελλάδα στο 14.30)
Πηγή: skai.gr