Κλείσιμο

Σίγουρος για την εκταμίευση της δόσης εμφανίστηκε ο Σαμαράς από τις Βρυξέλλες

Οι αντιδράσεις των κομμάτων ΕΔΩ

Δεν θα χρειαστεί και άλλη Σύνοδος Κορυφής για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε μόλις ανακοινωθεί η έκθεση της τρόικας θα προχωρήσει η εκταμίευση χωρίς άλλο διαδικαστικό ζήτημα, υπενθυμίζοντας ότι τα ταμειακά αποθέματα επαρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ διαβεβαίωσε ότι όλοι οι ηγέτες αναγνωρίζουν τις θυσίες και την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα.

Αναφερόμενος στην επιμήκυνση
, είπε το θέμα συνδέεται τόσο με το χρηματοδοτικό κενό που προκαλεί αλλά και την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, εκτιμώντας οτι θα υπάρξει συμφωνία μόλις ανακοινωθεί η έκθεση της τρόικας και ρυθμιστούν και ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μεταξύ των εταίρων μας για τα θέματα αυτά.

Πρόσθεσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας θα αρχίσει ξανά ο δανεισμός, υποστηρίζοντας ότι το «αίμα» της οικονομίας, η ρευστότητα, είναι αναγκαία.

«Προειδοποίησα [τους εταίρους μας] ότι όσο συνεχίζεται η ύφεση και η ανεργία, τροφοδοτείται ο ρατσισμός και ο εξτρεμισμός», δήλωσε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Το κλίμα έχει αλλάξει», υπογράμμισε ακόμα, δηλώνοντας πως η μόνη δήλωση που έγινε επισήμως από ευρωπαϊκά χείλη αφορούσε την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

«Αποκλείστηκε η έξοδος της χώρας από το ευρώ», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, ενώ ευχαρίστησε και τους δυο αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση,

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, τρία σημεία αποφασίστηκαν, τα οποία ευνοούν τη χώρα, σημείωσε ακόμα ο πρωθυπουργός:

Δίνεται πλέον προτεραιότητα στην ανάπτυξη, λέξη η οποία ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι δύσκολα λεγόταν μέχρι σήμερα.

Υπάρχει, δεύτερον, θέληση να προχωρήσει η ΕΕ σε μία χρηματοοικονομική ένωση, η οποία θα προβλέπει τρόπους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός των κρατών.

Τέλος, στα σκαριά βρίσκεται και μία δημοσιονομική ένωση, η οποία θα διευκολύνει το δανεισμό των κρατών μελών της ευρωζώνης, προβλέποντας μεταξύ άλλων ευρωπαϊκά δάνεια έως και τρία χρόνια.
Πηγή: skai.gr