Κλείσιμο

Φ. Κουβέλης: Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι

«Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο και επικίνδυνο σταυροδρόμι και η Αριστερά της ευθύνης, το κόμμα μας η ΔΗΜΑΡ, συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις ώστε η τελική επιλογή να είναι προς την ορθή κατεύθυνση», τόνισε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι «οι πολίτες, τα λαϊκά στρώματα και η μεσαία τάξη έχουν υποστεί θυσίες μεγάλες που έγιναν μεγαλύτερες από την καθυστέρηση εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στις μεταρρυθμίσεις αυτές έπρεπε η χώρα να προχωρήσει για το δικό μας συμφέρον και ανεξαρτήτως προβλέψεων του μνημονίου».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν καλλιέργησε αυταπάτες ότι η σωτηρία της χώρας, η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη μπορεί να γίνουν χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην συγκυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης είπε «πριν από 3 μήνες κάναμε, όχι αβασάνιστα, μια βασική επιλογή. Αποφασίσαμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης μαζί με δυνάμεις με τις οποίες έχουμε σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές», και τόνισε ότι «οι επιπτώσεις από μια τρίτη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν δραματικές... Χωρίς την ΔΗΜΑΡ καμία κυβέρνηση δεν μπορούσε να σχηματιστεί και η χώρα θα έπεφτε σε κατάσταση άτακτης χρεοκοπίας, όπου αυτά που περνάμε σήμερα και αυτά που φοβόμαστε για το αύριο θα μοιάζουν με χάδι μπροστά σε αυτά που θα συνέβαιναν».

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν είναι εύκολη υπόθεση και τόνισε ότι στη ΔΗΜΑΡ «επιλέξαμε να κρατάμε τους χρήσιμους τόνους, να ενημερώνουμε τους πολίτες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, να απορρίπτουμε εξόφθαλμα άδικες και εξουθενωτικές λύσεις, να προσπαθούμε να πείσουμε για τις δικές μας προτάσεις και ταυτοχρόνως να εξασφαλίζουμε την συνοχή της κυβέρνησης και να επιδιώκουμε ένα έντιμο συμβιβασμό ανάμεσα στις προτάσεις μας και την πολιτική των δανειστών» .Και βεβαίως να διαφυλάξουμε το μείζον που είναι η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και την ΕΕ».

Είπε ακόμα ότι ο μύθος που συστηματικά καλλιέργησε η αντιπολίτευση, ότι δήθεν όλα ήταν προαποφασισμένα, ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση, αλλά ένα «θέατρο» για τα μάτια του κόσμου κατέρρευσε με πάταγο.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει σε βασικούς άξονες για τα μέτρα, υπάρχουν όμως ακόμη ζητήματα σε εκκρεμότητα «και είναι προφανές ότι απορρίπτουμε αλλαγές που θα επιδεινώσουν τις εργασιακές σχέσεις. Ζητάμε την επιμήκυνση για άλλα δυο έτη της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ επιμένουμε στην ρήτρα ισοδυνάμων, δηλαδή στην ρήτρα αντικατάστασης επαχθών μέτρων από εκείνα τα οποία θα προκύπτουν ως προϊόν εσόδων».

Αναφερόμενος στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΔΗΜΑΡ, είπε ότι «κάτι ενοχλεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι η αντοχή της ΔΗΜΑΡ. Είχε την ψευδαίσθηση ότι αναλαμβάνοντας κυβερνητικές ευθύνες και υποχρεώσεις η ΔΗΜΑΡ θα εξοστρακιζόταν από τον χώρο της αριστεράς και θα άφηνε τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο κυρίαρχο. Αυτό δεν συνέβη».

Αναφερόμενος στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, είπε «στο χέρι μας είναι να αντιμετωπίσουμε μια αποκρουστική πραγματικότητα τώρα πριν δηλητηριάσει ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό ιστό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που επέτρεψαν την άνοδο του κόμματος των νεοναζιστών. Αίτια οικονομικά και κοινωνικά, η έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος, η ανοχή στην ανομία και τη βία. Η αντιμετώπιση τους θα πάρει χρόνο αλλά είναι αυτή που θα αφαίρεση το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Η δημοκρατία μας οφείλει να αμυνθεί και να αποκρούσει εδώ και τώρα εγκληματικές πρακτικές και ενέργειες».
Πηγή: skai.gr