Κλείσιμο

Απεργιακός πυρετός μετά το ναυάγιο επαφών με ένστολους και πανεπιστημιακούς

Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των ενστόλων. Σύμφωνα με τους ένστολους. Ο ΥΠΟΙΚ τους πρότεινε 2 σενάρια για την αναδρομική μείωση των αμοιβών τους από 1η Ιουλίου. Δηλαδή μείωση 7,5% με παράλληλη αύξηση του επιδόματος επικινδυνότητας ή 6% με διατήρηση του στο τωρινό επίπεδο.

Οι ίδιοι οι ένστολοι υπολογίζουν ότι θα υποστούν επιπλέον 12-13% απώλειες εξαιτίας της ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο από 1/1/2013 ενώ αν ληφθεί υπ' όψιν το πάγωμα των προαγωγών (άρα και η μισθολογική εξέλιξη) οι απώλειες μπορούν να φτάσουν και το 20%.

Την ίδια στιγμή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τους γνωστοποίησε ότι δεν εγκρίνει το αίτημα για επιπλέον δαπάνες 11,72 εκ€ προκειμένου να καλυφθούν οι αμοιβές νυχτερινής απασχόλησης στα συνοριακά φυλάκια και στους ειδικούς φρουρούς.

Φεύγοντας από το γραφείο του κ. Στουρνάρα οι ένστολοι προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους αρχής γενομένης από την Πέμπτη, με την πανελλαδική τους συγκέντρωση στο Καλλιμάρμαρο.

Μεσοσταθμική μείωση 17,5% στους πανεπιστημιακούς

Σε παρόμοιο κλίμακα και η συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με τους πανεπιστημιακούς. Ο κ. Στουρνάρας τους ενημέρωσε ότι η μεσοσταθμική μείωση των αμοιβών τους αναδρομικά από 1η Ιουλίου θα κυμανθεί στο 17,5% που μεταφράζεται σε μειώσεις 5% για εισοδήματα έως 1000€, 15% για τα 1001-2000€, 20% 2001-2500€, 25% για 2501-3.000€ και 30% για όσους λαμβάνουν πλέον των 3.000€. Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών αντέταξαν ότι από το 2003 δεν έχουν λάβει καμιά αύξηση και προανήγγειλαν κινητοποιήσεις.

Απειλούν με ρολά διαρκείας οι εφοριακοί


Επί ποδός πολέμου βρίσκονται και οι γιατροί και δικαστικοί, ενώ ρολά διαρκείας στις εφορίες απειλούν ότι θα κατεβάσουν οι εφοριακοί με αφορμή τη νέου τύπου εφεδρεία και την προτεινόμενη κατάργηση των δώρων για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Στο Βερολίνο ο Γ. Στουρνάρας

Αμέσως μετά τις συναντήσεις του ο Γιάννης Στουρνάρας μετέβη στο Βερολίνο για τις συναντήσεις της Τρίτης που θα έχει με τον ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε.

Σύμφωνα κύκλους του ΥΠΟΙΚ, ο Γιάννης Στουρνάρας θα εκφράσει εκ νέου την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έχοντας στις βαλίτσες του τον κορμό του πακέτου περικοπών των 11,5δισ.€ αλλά και την εντός στόχων τελικά εκτέλεση του προϋπολογισμού που η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου θεωρεί ότι θα επιτευχθεί μέσω της συγκράτησης των δαπανών, αλλά και της είσπραξης το επόμενο εξάμηνο του τέλους ακινήτων, του φόρου εισοδήματος, των τελών κυκλοφορίας, των φόρων στην περιουσία και του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας θα θέσει το ζήτημα της ύφεσης που αναμένεται φέτος να ξεπεράσει το 7%, ζητώντας αναπτυξιακές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα αλλά και παραίνεση προς την ΕτΕΠ η οποία συνεχίζει να αρνείται την εκταμίευση κονδυλίων, ακόμη και για προγράμματα εγκεκριμένα από την Κομισιόν.

Έμφαση ο κ. Στουρνάρας θα δώσει και στη σπουδαιότητα που θα έχει η εκταμίευση της δόσης των 31δισ.€, προκειμένου να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία της αφού μέρος της θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που το 7μηνο άγγιξαν τα 6,7δισ.€ σημειώνοντας μικρή αύξηση. Μάλιστα τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων ξεπέρασαν τα 3δισ.€.

Θεωρείται βέβαιο ότι από ελληνικής πλευράς θα τεθεί και το θέμα της επιμήκύνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς να υπάρξει επίσημο αίτημα, με τη Γερμανική πλευρά -σύμφωνα και με δηλώσεις του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ- να θέτει ως προϋπόθεση για την όποια απόφαση, την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας.
Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης