Γιουνκέρ: Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας

Πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση προσέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιουνκέρ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, απευθύνοντας ωστόσο ευθεία προειδοποίηση προς την ελληνική κοινή γνώμη ότι στο επόμενο διάστημα κρίνεται το μέλλον της χώρας στο ευρώ.

"Η περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας είναι κεφαλαιώδους σημασίας.Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας και αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει καθώς το παιχνίδι είναι στα χέρια της χώρας" τόνισε χαρακτηριστικά, τασσόμενος παράλληλα κατά ενός τρίτου πακέτου στήριξης.

Διευκρίνισε πάντως ότι ήρθε στη χώρα μας "ως φίλος, και όχι για να παραδώσει μαθήματα στον ελληνικό λαό."

Ο κ. Γιούνκερ κατέστησε δε σαφές ότι η Ελλάδα "πάσχει σε επίπεδο αξιοπιστίας", αναγνωρίζοντας πάντως ότι η χώρα μας έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για τη δημοσιονομική της εξυγίανση.

"Η επιμήκυνση θα εξαρτηθεί μέσα από τα ευρήματα της έκθεση της τρόικας. Τα δημοσιονομικά ευρήματα θα πρέπει να είναι αξιόπιστα. Η Ελλάδα χρειάζεται να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις" διαμήνυσε.

Δήλωσε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες προκείμενου να πείσει τους εταίρους της ότι είναι προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε "σθεναρά αντίθετος" στα σενάρια της εξόδου από την ζώνη του ευρώ, σημειώνοντας ότι δεν θα βοηθούσε καθόλου την Ελλάδα αλλά ούτε και την ευρωζώνη. "Κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε τη χώρα, ενώ ελλοχεύει κινδύνους για την ευρωζωνη. Αν δεν υπήρχαν τέτοιες δηλώσεις τότε θα είχε επιτευχθεί πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις" παρατήρησε.

Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η Ελλάδα εχει καταβάλει μια τεραστία προσπάθεια σε επίπεδο δημοσιονομικού ελλείμματος και από πλευράς των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, αλλά πρέπει να αναληφθούν προσπάθειες στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων και στα κλειστά επαγγέλματα.

"Το μόνο που ζητά η κυβέρνηση και η λογική είναι να μπούμε στην ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό" δήλωσε από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός. "Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και πολιτικά και οικονομικά" πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι πολύ σύντομα θα διαψευστούν όσοι ποντάρουν στην έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Γιούνκερ ως "|αληθινό φίλο της Ελλάδας" και "παλιό προσωπικό του φίλο".
Το μόνο που ζητά η κυβέρνηση και η λογική είναι να μπούμε στην ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό
Όπως τόνισε, η ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων έχει διευρυνθεί, έχουν επισπευθεί οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και το πακέτο μέτρων θα κλείσει στις επόμενες εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών και παράλληλα να αντιμετωπιστεί η λαθρομετανάστευση.

Παρόντες στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πρόεδρος του Εurogroup αναφέρθηκε στο ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα και σε συνέντευξή του σε τηλεοπικό δίκτυο του Λουξεμβούργου λίγο πριν την έλευσή του στην Αθήνα.

"Δεν θα ληφθεί καμία απόφαση για τη βοήθεια της Ελλάδας πριν τον Οκτώβριο (…) το Εurogroup περιμένει πρώτα την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων από την τρόικα" ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Γιουνκέρ βρίσκεται και η Κομισιόν , όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της Σάιμον Ο’ Κόνορ.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έπειτα από τις δηλώσεις που πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: skai.gr