Γκουρία: Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις

Την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη -υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της έναντι των κρατών που τη στηρίζουν- επισημαίνει ο γγ. του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrucker Zeitung.

Ο Γκουρία υπογραμμίζει
ωστόσο ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. «Ίσως η νέα κυβέρνηση χρειάζεται λίγο περισσότερο 'χώρο' για να καλύψει τις σκληρές προϋποθέσεις» δηλώνει στην εφημερίδα.

Ο μεξικανός οικονομολόγος παρεμβαίνει και στο θέμα «αγκάθι» των αγορών ομολογιακών τίτλων κρατών μελών της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλώνοντας απερίφραστα ότι την υποστηρίζει.

«Ο Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ξεκάθαρα πώς η ΕΚΤ μπορεί να εκτονώσει την κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, μέσω των αγορών ομολόγων και εγώ υποστηρίζω αυτήν την πολιτική» δηλώνει χαρακτηριστικά ο γγ. του ΟΟΣΑ. Αυτή τη στιγμή το κόστος δανεισμού για την Ισπανία και την Ιταλία είναι δυσβάσταχτο.

Όπως προσθέτει ο μεξικανός αξιωματούχος, η ΕΚΤ θα δώσει στα κράτη μέλη τον απαιτούμενο χρόνο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Το σήμα που εκπέμπεται
προς τις αγορές είναι ξεκάθαρο: οι κερδοσκόποι θα χάσουν το στοίχημά τους κατά του ευρώ καθώς η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα» σημειώνει.

Πάντως, στη Γερμανία η στάση της Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα των ομολόγων προκαλεί αντιδράσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα ο γερμανός οικονομολόγος Ότμαρ Ίσινγκ που τάχθηκε κατά του προγράμματος αγοράς ομολογιακών τίτλων. «Η ΕΚΤ δεν έχει δημιουργηθεί για το ρόλο αυτό. Είναι μια κεντρική τράπεζα και όχι ένα όργανο για τη διάσωση κυβερνήσεων, που απειλούνται από χρεοκοπία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr