ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Γ. Παπακωνσταντίνου: Αναπόφευκτο το μνημόνιο ακόμη και αν έπαιρνε μέτρα και η ΝΔ

Αναπόφευκτο φαίνεται να ήταν το μνημόνιο σύμφωνα με τα Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Μετά το τέλος της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το έλλειμμα του 2009, ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δήλωσε ότι «εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα, ακόμη και η ΝΔ να έπαιρνε μέτρα το 2009 θα ήταν πολύ δύσκολο να αποφύγουμε το μνημόνιο».

 
Αναπόφευκτο φαίνεται να ήταν το μνημόνιο σύμφωνα με τα Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Μετά το τέλος της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το έλλειμμα του 2009, ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δήλωσε ότι «εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα, ακόμη και η ΝΔ να έπαιρνε μέτρα το 2009 θα ήταν πολύ δύσκολο να αποφύγουμε το μνημόνιο».

Πάντως σε ερώτηση δημοσιογράφου αν πιστεύει ότι υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να διαχειριστεί διαφορετικά ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «θα έπρεπε να είχαμε πάει πιο επιθετικά στο κομμάτι του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπου συναντήσαμε πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός Υπουργείου και ακόμη και εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ».

Νωρίτερα στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή αλλά και με βάση το υπόμνημα που κατέθεσε έκανε λόγο για πολιτικό έγκλημα της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι απέκρυψε τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 και αντί να έχει σχεδιάσει και έχει λάβει εγκαίρως μέτρα, άφησε το καράβι ακυβέρνητο.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών μίλησε επίσης για βαρύτατες ευθύνες της ΝΔ και ανέφερε "Θεωρώ ότι υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες σε όσους συνειδητά έστελναν ψευδή στοιχεία. Γιατί έβλαψαν τη χώρα. Και θεωρώ αδιανόητο να κατηγορούνται αυτοί που αποτύπωσαν το πραγματικό έλλειμμα. Που εφάρμοσαν τους Ευρωπαϊκούς κανόνες. Η απόκρυψη είναι πολιτικό έγκλημα, όχι η αποτύπωση."

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι « η κυβέρνηση της ΝΔ εν γνώσει της έστελνε ψευδή στοιχεία στους Ευρωπαίους εταίρους μας κρύβοντας το πραγματικό ύψος τους δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας" ενώ αναφερόμενος στη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και στους προσωπικούς χειρισμούς του δηλώνει ότι «από τη στιγμή που ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2009, με απόλυτη διαφάνεια επιχειρήσαμε να καταγράψουμε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία – χωρίς καμία προσπάθεια απόκρυψης και φυσικά ούτε «φουσκώματος".

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στη δυνατότητα να έκλεινε το έλλειμμα του 2009 σε μονοψήφιο αριθμό είπε ότι " Για να κλείσει σε μονοψήφιο νούμερο χρειαζόταν να παρθούν και να αποδώσουν τους τελευταίους δύο μήνες του έτους μέτρα 6 μονάδων του ΑΕΠ. Δηλαδή περίπου 15 δις ευρώ. Κοινώς έπρεπε τον Οκτώβριο να αποφασίζαμε κάτι σαν:
Πλήρες κόψιμο των τελευταίων 3 συντάξεων και μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Ναι, πολύ απλά, το πρόβλημα που άφησε πίσω της η ΝΔ ήταν τέτοιο που για να μείνει το έλλειμμα κάτω του 10%, θα έπρεπε να σταματήσουμε να καταβάλλουμε μισθούς και συντάξεις. Τόσο απλά.» ανέφερε στο υπόμνημά του ο κ. Παπακωνσατντίνου.

Συνοψίζοντας ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «η κρίση που βιώνουμε σήμερα και η πρωτοφανής ταλαιπωρία την οποία έχει υποστεί ένας ολόκληρος λαός έχει πολύ σαφή αίτια. Κυρίως:

- Πρώτον, γιατί στα τέλη του 2009, η χώρα μας είχε δυσθεώρητο έλλειμμα και χρέος

- Δεύτερον, γιατί είχαμε πει ψέματα ως χώρα για το έλλειμμα της

Γιατί η Νέα Δημοκρατία αντί να έχει σχεδιάσει και έχει λάβει εγκαίρως μέτρα, άφησε το καράβι ακυβέρνητο. Άφησε τις αποφάσεις για «του χρόνου» και «για αργότερα». Και η μόνη απόφαση που πήρε ήταν όχι να λύσει αλλά να αποκρύψει το πρόβλημα πρώτα από όλα από τους πολίτες, από την Βουλή, από τους διεθνείς εταίρους μας» συμπεραίνει.

Στo ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσει του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προσερχόμενος να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή, όπου μιλώντας στους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι συστηματικά προεκλογικά η ΝΔ απέκρυπτε τα στοιχεία του ελλείμματος ενώ η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του 2009 υποστήριξε ότι δεν έκανε κάτι παραπάνω από το να αποτυπώσει τα πραγματικά στοιχεία του ελλείμματος. Ο πρώην Υπουργό Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι το έλλειμμα του 2009 «δεν το συζητάει κανείς, είναι αυτό και το δέχτηκε και η eurostat» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ίχνος στοιχείου ή μαρτύρων που να λένε ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έκανε οτιδήποτε για να φουσκώσει ή να μικρύνει το έλλειμμα. Η κυβέρνηση μετά τις εκλογές δεν έκανε κάτι παραπάνω από το να αποτυπώσει τα πραγματικά στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά.


Απαντώντας δε, στις καταγγελίες του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Μανώλη Κοντοπυράκη για αλλαγή των στοιχείων του ελλείμματος από τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «ο κ. Κοντοπυράκης έστειλε ψευδή στοιχεία και τον φώναξα στο γραφείο μου και του είπα πως είναι δυνατόν να στέλνει 6% έλλειμμα όταν ήδη η Τράπεζα της Ελλάδας έδινε 8,5% έλλειμμα.»

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΝΔ να μην καταθέσουν πρώην Υπουργοί της στην εξεταστική επιτροπή, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η απουσία αυτή αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ενοχής.

Την ίδια ώρα τα μέλη της εξεταστική επιτροπή κατήγγειλαν τα γεγονός ότι δεν προσήλθαν να καταθέσουν οι πρώην Υπουργοί της ΝΔ κάνοντας λόγο για σκοπιμότητα ώστε να μην μπορεί να διερευνήσει η επιτροπή σε βάθος την υπόθεση αλλά και την ύπαρξη ευθυνών για τη δημιουργία του ελλείμματος του 2009. Τα μέλη της επιτροπής υποστήριξαν επίσης, ότι η ΝΔ με τη στάση της εισάγει νέα ήθη στη λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών και στη διερεύνηση της αλήθειας και δήλωσαν ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς η ΝΔ επέλεξε άλλη μία μέθοδο που με κομματική εντολή δεν επιτρέπει σε ουσιώδεις μάρτυρες να καταθέσουν.

Σε επιστολή πάντως που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος της εξεταστικής Χρήστος Πρωτόπαπας κάνει λόγο για ευθεία παρέμβαση της ΝΔ στην άσκηση υποχρέωσης και δικαιώματος των βουλευτών που έχουν κληθεί ως μάρτυρες, υποδεικνύοντάς τους πως θα εξεταστούν ενώ υποστηρίζει ότι τέτοιες κινήσεις εντείνουν τον κίνδυνο απαξίωσης τόσο των κοινοβουλευτικών θεσμών όσο και του έργου του βουλευτή.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της κ.ο. της ΝΔ Κώστας Τασούλας έκανε λόγο για μια προεκλογική εξεταστική επιτροπή που συγκρότησε το ΠΑΣΟΚ με την ψευδαίσθηση ότι θα παρεμποδίσει την αναζήτηση της αλήθειας. Υπενθύμισε δε, τη δέσμευση της ΝΔ ότι στη νέα Βουλή θα συστήσει νέα εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση «ώστε να μάθουμε -και όχι να συσκοτίσουμε-, για το πώς και ποιοι μας οδήγησαν σε αυτή την απίστευτη διαδικασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Δημ. Παπαδημούλη αφήνει να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από την εξ. Επ. υποστηρίζοντας ότι οι κομματικές σκοπιμότητες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν μετατρέψει την επιτροπή σε κλωτσοσκούφι και δηλώνει αμφίβολος αν έχει νόημα η περαιτέρω συμμετοχή του στη επιτροπή.


 
Η Μέρκελ εξέφρασε ενόχληση στον Τσίπρα για τις παροχές
Η συνομιλία –η οποία δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από την ελληνική πλευρά– είναι ενδεικτική της ενόχλησης που...
19.05.2019, 21:27
Τσίπρας: Την άλλη Κυριακή θα πάρουν την αποφασιστική απάντηση (upd)
Αντέξαμε στη φουρτούνα είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως ποιος θα κυβερνά θα το αποφασίσει ο ελληνικός...
19.05.2019, 21:10
Μητσοτάκης: Η 26η Μαΐου αφετηρία μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής (upd)
"H Ελλάδα μας, η πατρίδα μας περνάει όπως και στις δικές του εποχές στιγμές δύσκολες. Έχουμε την ευκαιρία να...
19.05.2019, 20:28
Τσίπρας για εκλογές: Το κλίμα βελτιώνεται
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου
19.05.2019, 20:16
Σπίρτζης: Απαλλαγή από τα διόδια σε Ωρωπό και Βαρνάβα 3 μέρες προ εκλογών
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε παράλληλα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου και τα δρομολόγια του...
19.05.2019, 17:51
Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την Γενοκτονία των Ποντίων
Μηνύματα με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την δεύτερη φάση στη μαύρη σελίδα της Γενοκτονίας των...
19.05.2019, 15:18
Ζαχαράκη: Πολιτική αλλαγή για λιγότερους φόρους (video)
Δήλωση της Σοφίας Ζαχαράκη για τις νέες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ.
19.05.2019, 14:25
Μητσοτάκης από Ρέθυμνο: Έχουμε σχέδιο, ξέρουμε πως θα φτιάξουμε το κράτος
Την επόμενη Κυριακή στις ευρωεκλογές, πρέπει να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σε κανέναν Έλληνα ότι το πρώτο...
19.05.2019, 09:01
Τσίπρας: Διώξαμε τους δανειστές και την τρόικα
"Η μεγάλη πλειοψηφία το ελληνικού λαού γνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες που κάναμε για να βγάλουμε τη χώρα...
18.05.2019, 21:44
Γεννηματά: Όχι άλλο δεξιά το τιμόνι, οδηγεί σε αδιέξοδο
"Ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΝΔ. Κίνημα Αλλαγής τώρα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Μαζί ξανά ψηλά" είπε κατά...
18.05.2019, 19:47

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.