ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Το οριστικό «πράσινο» φως στη νέα δανειακή σύμβαση - Πρόβλεψη για 117% του ΑΕΠ

Η τελευταία πράξη του θρίλερ για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες. Το Εurogroup αποφάσισε ότι η Ελλάδα πληροί πλέον τις προϋποθέσεις και ενέκρινε την εκταμίευση της πρώτης βοήθειας, ενώ ο Γιουνκέρ προέβλεψε ότι η επιτυχής ανταλλαγή των ομολόγων θα μειώσει το χρέος έως το 2020 στο 117% του ΑΕΠ από 120,5% που ήταν ο αρχικός στόχος.

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

 
Η τελευταία πράξη του θρίλερ για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες. Το Εurogroup ενέκρινε το νέο πακέτο για την Ελλάδα, κρίνοντας ότι η χώρα μας πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση  της πρώτης βοήθειας.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προέβλεψαν ότι η επιτυχής ανταλλαγή των ομολόγων θα μειώσει το χρέος στο 117% του ΑΕΠ το 2020 από 120,5% που ήταν ο αρχικός στόχος.

Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ επανέλαβε αυτό που είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ, ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει επιπλέον αποζημίωση για τους ιδιώτες ομολογιούχους

Αναφορικά με την Ισπανία, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν να εξασφαλίσει την έγκαιρη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. «Η ισπανική κυβέρνηση, αναφέρει το κείμενο, εξέφρασε την ετοιμότητά της να το λάβει αυτό υπόψη» κατά την περαιτέρω διαδικασία του προϋπολογισμού.

Εισερχόμενος στο κτίριο των συνομιλιών ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε αισιόδοξος ότι η συμμετοχή στο PSI θα φτάσει τελικά το 100%. «Η αγορά καταλαβαίνει πολύ καλά ότι η αποδοχή της πρότασης μας είναι η μόνη επιλογή, η έξυπνη και επικερδής επιλογή. Είμαι πολύ αισιόδοξος για μια καθολική συμμετοχή. Για μας πλέον στόχος είναι η απόλυτη εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή στην ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο Γερμανος ΥΠΟΙΚ Βόλφκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: «Όλα δείχνουν ότι η ανταλλαγή ομολόγων πέτυχε. Τώρα πρέπει να ολοκληρωθούν οι τελευταίες τυπικές προϋποθέσεις. Mετά πρέπει να ενημερώσουμε την επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. Αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον. Μέσα στην βδομάδα θα υπογραφεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πάντως μιλώντας πριν την σύνοδο στην εφημερίδα De Morgen επανέλαβε ότι ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης.

Το χρονοδιάγραμμα των δόσεων

Μεγάλη συζήτηση έγινε για το χρονοδιάγραμμα των δόσεων, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί όσο γίνεται μεγαλύτερες δόσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν όμως χώρες, όπως η Γερμανία, Ολλανδία και η Φινλανδία οι οποίες προβληματίζονται ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα φρενάρουν το μεταρρυθμιστικό έργο και ζητούν δόσεις να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση το ύψος και ο χρόνος των δόσεων θα αποσαφηνιστεί από τους εκπροσώπους των ΥΠΟΙΚ στις 14 Μαρτίου. Στις 15 Μαρτίου το ΔΝΤ θα οριστικοποιήσει τη δική του συμμετοχή με την επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ να εισηγείται ένα ποσό 28δις€.

Οριστικοποιήθηκε επίσης ο νέος ενισχυμένος τρόπος εποπτείας της εφαρμογής του νέου προγράμματος. Θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στελεχών της τρόικας σε όλα τα υπουργεία με αναλυτικούς εβδομαδιαίους ελέγχους εκτός από τις 3μηνες εξιολογήσεις των επικεφαλής. Κάθε φορά που θα διαπιστώνονται αποκλίσεις, αυτομάτως θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τους ομολόγους του και για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των υπό ελληνικό Δίκαιο ομολόγων. H Εurobank χαρακτηρίζει το PSI «πολύ επιτυχημένη συμφωνία», καθώς μόνο η ελάφρυνση από τους τόκους την περίοδο 2012-2020 φτάνει τα 98δις€.

Ο οίκος Moody's πάντως εκτιμά ότι και μετά το κούρεμα, το ελληνικό χρέος δεν είναι σίγουρο ότι θα φτάσει στο 120%ΑΕΠ το 2020 και γι’ αυτό το ρίσκο χρεοκοπία παραμένει υψηλό.

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

 
Πάιατ: Καθοριστικός παράγοντας οι ΗΠΑ για το ενεργειακό στην Ελλάδα
Στην ημερίδα συμμετείχαν εκτός από τον αμερικανό πρέσβη, οι πρέσβεις της Κύπρου και του Ισραήλ καθώς και ο...
17.09.2019, 05:15
Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ: Ο Τσίπρας να ζητήσει ο ίδιος Εξεταστική για Novartis
«Σκευωρία κατά της δημοκρατίας» χαρακτήρισε την υπόθεση ενοχοποίησης πολιτικών προσώπων με αφορμή τη...
16.09.2019, 20:42
Τσακαλώτος: Θα ήμουν αφελής αν δε φοβόμουν μόλυνση από την πασοκοποίηση
«Δεν υπήρχε λόγος διαπραγμάτευσης για μείωση των πλεονασμάτων» παρατηρεί εξάλλου ο τέως υπουργός Οικονομικών
16.09.2019, 19:29
Μητσοτάκης: Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας
Όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του στο twitter με το ελληνικό αίτημα προς το Ταμείο η κυβέρνηση...
16.09.2019, 19:18
Στις 24 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ. Την επομένη με Ερντογάν
Στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ.
16.09.2019, 19:13
Δένδιας: Η Τουρκία δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση
Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τις συνέπειες του Brexit, το προσφυγικό και την στάση της Τουρκίας στην...
16.09.2019, 17:05
Στην Βουλή η δικογραφία για την Novartis
Η δικογραφία των εισαγγελικών λειτουργών για εξωθεσμικές παρεμβάσεις στην υπόθεση της Novartis έφτασε στην...
16.09.2019, 16:38
Βούτσης σε ΣΚΑΪ: Με ικανοποίηση θα δεχθούμε εξεταστική για Νovartis
Με ικανοποίηση θα δεχθούμε αν υπάρχει πρωτοβουλία από την κυβέρνηση να γίνει οποιαδήποτε επιτροπή στη Βουλή...
16.09.2019, 13:52
Βαρουφάκης σε ΣΚΑΪ:Νόμιμες οι ηχογραφήσεις.Η πρόσκληση σε Μητσοτάκη- Τσίπρα
Πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και σε όσους τον κατηγορούν σχετικά με όσα υποστηρίζει στο βιβλίο του, που...
16.09.2019, 11:15
Μήνυση κατά της Τουλουπάκη κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος για την Novartis
Ο πρώην υπουργός έχει διαμηνύσει πως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την βουλευτική ασυλία του ώστε να...
16.09.2019, 10:26

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.