Μ. Σουλτς: Κίνδυνος ντόμινο σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας

Για τον κίνδυνο ντόμινο στην Ευρωζώνη, σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον γερμανό σοσιαλδημοκράτη, είναι λάθος η ιδέα «ότι η Ελλάδα μπορεί να ανοικοδομηθεί έπειτα από μια ελεγχόμενη πτώχευση», επισημαίνοντας ότι αν συμβεί η χρεοκοπία, δε θα χρεοκοπήσει μόνο το κράτος, αλλά θα έχουμε «την καταστροφή των μέσων διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων», καθώς όλοι θα θέλουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, αλλά οι τράπεζες δε θα έχουν χρήματα.

Παράλληλα, ζητά την εφαρμογή των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας και ζητά να αρθούν τα εμπόδια στην ανάπτυξη. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να στέλνει το μήνυμα ότι προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια σε όποιον επιθυμεί να επενδύσει σε αυτήν και μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει».

Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και στη γερμανική εφημερίδα Bild, όπου είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι «μια διάλυση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να προκαλέσει ολοκαύτωμα, γι' αυτό πρέπει να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σουλτς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο στις 15.00 ενώ στις 19.00 θα μιλήσει στην Βουλή. Όπως είπε στο Der Spiegel, στην ελληνική Βουλή θα αναφερθεί και στην ρητορική περί «ναζιστικής γερμανικής κυβέρνησης» που εκδηλώνεται από μερίδα του Τύπου στην Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» και «λανθασμένη».

Ο κ. Σουλτς θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά.
Πηγή: skai.gr