Προσωπική «μάχη» Παπαδήμου στις Βρυξέλλες

Με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ συναντάται στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώ τη Δευτέρα θα διεξαχθεί το Eurogroup, όπου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το δεύτερο μηχανισμό στήριξης υπέρ της Ελλάδας.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να λάβει και ο κ. Παπαδήμος μέρος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η παρουσία του κ. Παπαδήμου θεωρήθηκε αναγκαία λόγω των κρίσιμων διαβουλεύσεων, ενώ ανοιχτά παραμένουν τα θέματα της αυξημένης εποπτείας και του ειδικού λογαριασμού, μέσω του οποίου θα εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα το δημόσιο χρέος, λογαριασμός που θα ελέγχεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, ανοιχτό είναι και το μέτωπο της χρηματοδότησης του νέου πακέτου, καθώς με βάση τους νεότερους υπολογισμούς, τα 130 δισ. ευρώ που είχαν εγκριθεί τον Οκτώβριο δεν επαρκούν. Υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2014, που οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Την ίδια ώρα, η τρόικα υπολογίζει ότι με το PSI και την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου, το χρέος θα υποχωρήσει στο 129% του ΑΕΠ το 2020, αντί του 120% που είναι ο στόχος.

Θετικές εκτιμήσεις

Όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, η Ευρωζωνη είναι έτοιμη να εγκρίνει το νέο πακέτο στήριξης, παρότι οι τελικές λεπτομέρειες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας. Προέβη στην εκτίμηση επίσης ότι αύριο θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τους μηχανισμούς ελέγχου.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι το Eurogroup θα αποφασίσει για το σύνολο του πακέτου βοηθείας, το οποίο όπως είπε δεν πρέπει να κατατμηθεί.

Το δεύτερο πακέτο στήριξης θα εγκριθεί, αλλά υπό όρους, εκτίμησε η ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ.

Αγώνας δρόμου

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Καθημερινή της Κυριακής, στο τραπέζι με τους «σκληρούς» του Eurogroup κρίνεται, μέσα στις επόμενες 24 ώρες, η τύχη της νέας δανειακής σύμβασης και η μοίρα της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου ώστε να εμφανιστεί σε αυτήν την καθοριστική συνάντηση χωρίς εκκρεμότητες και υποχρεώσεις. Το Σάββατο συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει τον εφαρμοστικό νόμο που εξειδικεύει τη νέα δανειακή απόφαση.

Από τη Δευτέρα, ακολουθεί «βροχή νομοσχεδίων», ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής, το υπουργικό Συμβούλιο ενδέχεται να συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη, αν η απόφαση της Δευτέρας είναι θετική, ώστε να εγκρίνει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το PSI. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν η επιδίωξη είναι να έχει ολοκληρωθεί η δημόσια προσφορά για το PSI ως τις 8 Μαρτίου, ώστε η ανταλλαγή να γίνει στις 11/3.
Πηγή: skai.gr