Ημέρα αποφάσεων για τη δανειακή σύμβαση

Ημέρα για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη δανειακή σύμβαση φαίνεται πως θα είναι η σημερινή. Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό για τη νέα σύμβαση που θα κρίνει το μέλλον της χώρας.

Tο κείμενο του νέου οικονομικού προγράμματος στο οποίο θα κληθούν να συμφωνήσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί βρίσκεται ήδη στα χέρια τους.

Μετά τη συνεδρίαση
των πολιτικών αρχηγών, αναμένεται συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και διάγγελμα του Λουκά Παπαδήμου προς τον ελληνικό λαό. Εφόσον υπάρξει η τελική έγκριση της συμφωνίας από τους πολιτικούς αρχηγούς, το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση την Κυριακή, προκειμένου τη Δευτέρα να εκδοθεί η προκήρυξη ενδιαφέροντος προς τους ομολογιούχους για τη συμμετοχή τους στο PSI. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες ακούγεται όλο και πιο έντονα το σενάριο τα μέτρα να περάσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου λόγω των αντιδράσεων πολλών βουλευτών σε ΠΑΣΟΚ κα ΝΔ.

Την Πέμπτη συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ τις επόμενες ώρες θα συνεδριάσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου οι πολιτικοί αρχηγοί να ενημερώσουν τους βουλευτές τους για τα μέτρα και να εξηγήσουν τη στάση που θα τηρήσουν κατά την ψήφιση του πακέτου στη Βουλή.

Η σύνταξη του κειμένου ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που είχε τη νύχτα, στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους της τρόικας και τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.Σημείο αιχμής στις τελευταίες διαβουλεύσεις αποτελούσαν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, όπου υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια.

Νωρίτερα, την Τρίτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός είχε διαβουλεύσεις με τους εκπρόσωπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα και Γιόζεφ Άκερμαν.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ινστιτούτου χαρακτήρισε ως «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες για το PSI και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Η νέα συνθήκη αναμένεται να εγκριθεί την Κυριακή σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θέτει ως προϋπόθεση τις διαβεβαιώσεις των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα είναι σύννομα για να συναινέσει στη σύμβαση.

Αξιωματούχοι της ΕΕ θέτουν την 15η Φεβρουαρίου ως διορία, για να συμφωνηθεί η δανειακή σύμβαση και να υιοθετηθεί μετέπειτα και από την ευρωζώνη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η ημερομηνία αυτή προκύπτει από την ανάγκη να διεκπεραιωθεί το πολύπλοκο σχέδιο περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) έως τις 20 Μαρτίου, οπότε και λήγουν ομόλογα ύψους 14,4 δισ. ευρώ τα οποία πρέπει να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια τελική συμφωνία στην Αθήνα», τόνισε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι «κάνουμε τα πάντα για να φτάσουμε σε μια λύση».

Τις λεπτομέρειες της πρότασης Μέρκελ - Σαρκοζί για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου αποπληρωμής του ελληνικού κρατικού χρέους, αναμένει η Κομισιόν, δήλωσε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του επίτροπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.
Πηγή: skai.gr