Κλείσιμο

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας. Στη συνέχεια έγινε σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο και τους επικεφαλής των δανειστών, με σκοπό να οριστικοποιηθεί το πακέτο των πρόσθετων μέτρων, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που απαιτεί για το 2012 η τρόικα.

Πιθανότατα αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών σημείωμα με τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα ενδεχόμενη χρεοκοπία, προκείμενου να το παρουσιάσει στην νέα συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Τσίπρας: «Θέατρο δήθεν διαπραγμάτευσης»

Για «θέατρο δήθεν διαπραγμάτευσης» με την τρόικα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις για το νέο πρόγραμμα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Στ. Δήμα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι κυβέρνηση και τρόικα «έχουν, δυστυχώς, συναινέσει στους επαχθείς όρους των νέων συμφωνιών», ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη ότι έχει ρόλο «κονφερανσιέ» στις συζητήσεις.

Σημείωσε επίσης ότι το μείζον είναι το θέμα της εθνικής κυριαρχίας, που, όπως είπε, χάθηκε σε μεγάλο βαθμό εδώ και δύο χρόνια, υπενθυμίζοντας, εν προκειμένω, σχετικές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από το Καστελλόριζο.

24ωρη απεργία την Τρίτη

Την απόφασή τους να συμμετάσχουν στην 24ωρη γενική απεργία της Τρίτης ανακοίνωσαν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η ΓΣΕΒΕΕ, επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση για τη στάση της στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, «οι έλληνες έμποροι
θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις καθώς νοιώθουν ηττημένοι αφού οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης κατέληξαν σε «κόκκινες κορδέλες».

Από την πλευρά της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «οι προτεινόμενες αλλαγές από την τρόικα σε μισθούς και εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα και η υποχώρηση των...τρύπιων, όπως αποδείχθηκε κόκκινων γραμμών, οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση και φτωχοποίηση την κοινωνία και την οικονομία. Θα καταρρεύσουν τα έσοδα των ταμείων και οι συντάξεις. Θα καταρρεύσουν επιχειρήσεις. Θα διογκωθεί η ανεργία. Θα καταρρεύσουν τα έσοδα του κράτους. Η κυβέρνηση πρέπει να αρνηθεί να μας οδηγήσει όλους μαζί... στο χορό του Ζαλόγγου».
Πηγή: skai.gr