Κλείσιμο

Αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις για να «κλειδώσει» η συμφωνία

Καθοριστικές για να «κλειδώσει» η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση, ή να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, είναι οι προσεχείς ώρες, με αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, και της τρόικας με τους αρμόδιους υπουργούς.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν το απόγευμα νέα συνάντηση υπό τον κ. Παπαδήμο για τη νέα συμφωνία, ενώ την Κυριακή μετά από μαραθώνια σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συμφωνία σε βασικά ζητήματα, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί κάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην κοινή γνώμη εξηγώντας πόσο επώδυνη θα είναι η χρεοκοπία για τη χώρα.

«Προτεραιότητα μας είναι η διάσωση της χώρας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου. Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο κ. Παπανδρέου απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό  όπου εκφράζει την πεποίθηση ότι η ζωή της κυβέρνησης πρέπει να επεκταθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας. Η επιστολή ΕΔΩ

«Συμφωνία σε όλα και από όλους ή καμία συμφωνία» διαμηνύει το ΠΑΣΟΚ ενόψει της νέας συνάντησης  ενόψει της νέας συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.

«Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω να το αποτρέψω» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μόλις έφτασε στα γραφεία της ΝΔ στη λ. Συγγρού, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη.

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης μάχης και, μέχρι στιγμής, τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά. Δόθηκε μια σκληρή μάχη από πλευράς κυβέρνησης με τη συμπαράσταση των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Σαμαράς κι εγώ εμμείναμε σε ορισμένα πράγματα. Η πολιτική των ισοδυνάμων που προτείναμε φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Παπαδήμου που εκδόθηκε την Κυριακή, συμφωνήθηκε η λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ, και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων, που ενδεχομένως παραπέμπει σε μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Εξάλλου, το πρωί της Δευτέρας συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, για να κλείσει οριστικά η συμφωνία.

Από νωρίς το πρωί, θα συναντηθούν τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της τρόικας. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μισθολογικά, με κυριότερο αγκάθι τη μετενέργεια, καθώς και το ζήτημα της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και δημοσιονομικά ζητήματα για την κάλυψη της «τρύπας» του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διασώζονται ο 13ος και ο 14ος μισθός, αλλά με ανταλλάγματα, δηλαδή τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20% και την κατάργηση της μετενέργειας, δηλαδή την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους.

Εξάλλου, σε 24ωρη απεργία την Τρίτη ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας που ζητεί η τρόικα προσανατολίζονται ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Εν τω μεταξύ στις 10.30π.μ. ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τρίπρα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε ΕΔΩ τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Πηγή: skai.gr