Γιούνκερ: Ήρθε η ώρα των πράξεων για τους Έλληνες

Τελεσίγραφο στην Αθήνα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την επομένη της Συνόδου Κουρυφής, δείγμα των ασφυκτικών πιέσεων που δέχθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο Λουκάς Παπαδήμος.

«Η Ελλάδα βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση και οι εταίροι της περιμένουν πλέον πράξεις (...). Χθες καταστήσαμε σαφές στον Έλληνα συνάδελφό μας (σ.σ: Παπαδήμος) ότι οι εταίροι απαιτούμε πλέον πράξεις για τη σταθεροποίηση προϋπολογισμού» δήλωσε απερίφραστα σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία ο πρόεδρος του Εurogroup.

«Όλοι γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης στην Ελλάδα έχει εκτροχιαστεί, κι όλοι γνωρίζουν ότι χρειάζεται η στήριξη των εταίρων προκειμένου η Ελλάδα να επανέλθει στην τροχιά του πρώτου προγράμματος».

Ο Γιούνκερ εξάλλου στάθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης του PSI εντός της εβδομάδας, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο συμμετοχής του κρατικού τομέα στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν θετική κατάληξη οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε επίσης την αντίθεσή του στη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το ελληνικό ζήτημα δεν ήταν επισήμως στην ημερήσια διάταξης της συνόδου, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI, ενώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη ο έλεγχος της τρόικας. Όμως η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων με αφορμή της γερμανική πρόταση για τον διορισμό δημοσιονομικού επιτρόπου με εκτελεστικές αρμοδιότητες. Η γερμανική πρωτοβουλία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και πολλών κρατών-μελών της ευρωζώνης και της γερμανικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να αναγκασθεί η Άγκελα Μέρκελ να επιδοθεί σε μια επιχείρηση κατευνασμού των πνευμάτων.

Έκκληση για σύνεση και ενότητα για τη στήριξη της κυβέρνησης προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση η χώρα και να μη χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού απηύθυνε τα ξημερώματα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες. Εκτίμησε δε, ότι «οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους για το συμφέρον της χώρας».

«Σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή με σύνεση και ενότητα πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τη χώρα προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση, να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τα παιδιά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, κι αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα ανακοινωθεί και η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Πηγή: skai.gr