Λ. Παπαδήμος: Ενότητα για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες

Έκκληση για σύνεση και ενότητα για τη στήριξη της κυβέρνησης προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση η χώρα και να μη χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού απηύθυνε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες. Εκτίμησε δε, ότι «οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους για το συμφέρον της χώρας».

«Σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή με σύνεση και ενότητα πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τη χώρα προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση, να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τα παιδιά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, κι αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα ανακοινωθεί και η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI).

Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πρόοδο, ωστόσο, βρίσκονται ακόμη σε κρίσιμο σημείο. Τόνισε ότι επίσης ότι οι ευρωπαίοι και θεσμικοί εταίροι έχουν δείξει με σαφή τρόπο την υποστήριξή τους στην Ελλάδα, προκειμένου να τη βοηθήσουν να συνεχίσει τη γιγάντια προσπάθεια που καταβάλλει.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά (13ος, 14ος και κατώτατος μισθός), ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές, αλλά οι θέσεις προσαρμόζονται και δεν είναι λογικό να ανακοινώνονται εν ώρα διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι κατά την διετία 2010 - 2011, το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 8% του ΑΕΠ κι έφθασε στο 2,4% του ΑΕΠ.

Επίσης, την ίδια διετία, η ελληνική οικονομία ανέκτησε το 1/3 της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει τη δεκαετία 2000 - 2009, έναντι των εταίρων της στην Ευρωζώνης καθώς και το 50% της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει έναντι όλων των εμπορικών εταίρων της.

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε
ότι η Σύνοδος Κορυφής ζητά από τα ελληνικά κόμματα να δεσμευτούν αμετάκλητα στην τήρηση του νέου προγράμματος, διευκρίνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η δέσμευση θα προσδιοριστεί εν καιρώ και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνοχή των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

«Το μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες είναι ότι οι ευρωπαίοι και οι θεσμικοί μας εταίροι έχουν ως τώρα δείξει με σαφή τρόπο την υποστήριξή τους στην Ελλάδα, και χρηματοδοτικά και με τεχνική βοήθεια, προκειμένου να συνεχίσει τη γιγάντια προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια για την ανόρθωση της οικονομίας. Η προσπάθεια αυτή συνεπάγεται σημαντικές θυσίες για τον ελληνικό λαό που αποτυπώνονται σε δείκτες, όπως αυτός της υψηλής ανεργίας και της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπαδήμος είχε συναντήσεις με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Επίτροπο Όλι Ρεν αλλά και τον Γέργκ Άσμουσεν από την ΕΚΤ κάτι που προκάλεσε συζητήσεις για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Κεντρικής Τράπεζας στο "κούρεμα" του χρέους.

«Δέσμευση με ξεκάθαρο τρόπο για το πρόγραμμα»
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας να δεσμευθούν «με ξεκάθαρο τρόπο» για την εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Όπως τόνισε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε κοινή συνέντευξη με τον Χέρμαν Βαν Ρόμπει η Ελλάδα είναι ανάγκη να καταλήξει σε συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας, τόσο με τους ιδιώτες ομολογιούχους για το PSI, όσο και με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα.
Πηγή: skai.gr