Αντιδράσεις για τις αναφορές Πεπόνη περί διόγκωσης του ελληνικού χρέους

Την αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, της ΕΛΣΤΑΤ και του εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ Πάνου Μπεγλίτη, προκάλεσε η αποστολή της δικογραφίας στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαβιβασθεί στη Βουλή για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ευθυνών από πολιτικά πρόσωπα.

«Η καταγραφή του ελλείμματος της χώρας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η εν λόγω Αρχή είναι κατά τον ιδρυτικό της νόμο ανεξάρτητη, και κατά συνέπεια ούτε λαμβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές», σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. «Τα στατιστικά στοιχεία καταρτίζονται επί τη βάσει των κανόνων ορθής πρακτικής και των Κανονισμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ως εκ τούτου σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν ‘κατασκευάζονται’ για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συμφέρον. Η ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή τηρεί απαρασάλευτα την εκ του νόμου υποχρέωσή της να παράγει αξιόπιστα και αδιάβλητα στατιστικά στοιχεία», σημειώνει ακόμα η Αρχή.

Ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζει ότι η ενέργεια των οικονομικών εισαγγελέων «δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά», καθώς «αμφισβητούν τα επικυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας» και υπενθυμίζει ότι ως υπουργός Οικονομικών έλαβε την πρωτοβουλία «για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ώστε να πάψουν να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις που εξέθεσαν σε προηγούμενες περιόδους την Ελλάδα και τους Έλληνες».

«Εάν δεν πρόκειται για μία ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μία καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης.

Από την πλευρά της η ΝΔ ανακοίνωσε τα εξής:

«Το γεγονός ότι ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης απέστειλε, σήμερα, προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. εγείρει δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα, καταλυτικής σημασίας για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. Το πρώτο, αφορά στην ουσία της διερευνόμενης υπόθεσης. Στις καταγγελίες, δηλαδή, μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για αυθαίρετη –κατά το φθινόπωρο του 2010- αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, κατόπιν πιέσεων του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Το δεύτερο, αφορά τις καταγγελίες των Οικονομικών Εισαγγελέων για παρεμβάσεις στο έργο τους. Μετά τις σχετικές καταγγελίες των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων, ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα και, μόλις χθες, εκδηλώθηκε νέα απόπειρα απομάκρυνσής τους, με το ερώτημα “εάν μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους”, το οποίο έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο».
Πηγή: skai.gr