Κλείσιμο

Γκρούεφσκι προς Σαμαρά: Να τηρηθεί η Ενδιάμεση Συμφωνία

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, απέστειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ζητώντας την τήρηση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αλλά και συνάντηση το συντομότερο δυνατόν.

«Η ενσωμάτωση της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ στις ευρωατλαντικές δομές έχει ιδιαίτερη σημασία για την ‘μακεδονική κυβέρνηση’ και για τους πολίτες της χώρας μου» αναφέρει ο Γκρούεφσκι στην επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του.

«Επίσης, ιδιαίτερη σημασία για εμάς», αναφέρει ακόμη ο σκοπιανός πρωθυπουργός «αποτελεί η συνεπής τήρηση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, καθώς και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, με τη χώρα σας.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός διαψεύδει αναφορές των ελληνικών ΜΜΕ ότι υπήρξε πρόσκληση ή προσπάθεια για συνάντηση τον πρόεδρο της ΝΔ κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία.

Ο Γκρούεφσκι δηλώνει ότι αφήνει στην ευχέρεια Σαμαρά να ορίσει τον τόπο και το χρόνο της συνάντησης «ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση για τη συνέχιση του διαλόγου επί ουσιαστικών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος (...) παράλληλα θα ήταν δυνατόν να συμβάλουμε στις προσδοκίες για κοινή ευημερία και στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης».

Σημειώνεται πάντως, ότι κύκλοι της ΝΔ τόνιζαν ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κάποια επιστολή.

Με 15 ψήφους υπέρ και μία κατά, στις 5 Δεκεμβρίου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκανε δεκτή την προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας, επειδή η χώρα μας το 2008 είχε απειλήσει με βέτο τυχόν είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Πάντως, κατά τη συζήτηση των συμπερασμάτων της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της γείτονος το Συμβούλιο της ΕΕ, με ομόφωνη απόφασή του δεν έδωσε το πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ.

Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ όπως αυτές ελήφθησαν στο Βουκουρέστι και όσες ακολούθησαν ισχύουν στο ακέραιο επαναβεβαίωσαν στη συνεδρίαση τους της 7ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Πηγή: skai.gr