ΕΕ: Δέσμευση για πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες

Σε ένα νέο δημοσιονομικό καθεστώς για την ευρωζώνη, που θα περιλαμβάνει πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, δεσμεύθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Οπως αναφέρει ένα προσχέδιο συμπερασμάτων από τη σύνοδο της ΕΕ, τα μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα φρένο χρέους που θα περιορίζει τα ετήσια ελλείμματα στο 0,5% του ΑΕΠ τους.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύθηκαν για ένα νέο «δημοσιονομικό καθεστώς» για την ευρωζώνη, που θα περιλαμβάνει πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, ανέφερε ένα προσχέδιο συμπερασμάτων από τη σύνοδο της ΕΕ, το οποίο μεταδόθηκε από το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διατηρήσει την ακεραιότητα της ΕΕ και τη συνοχή μεταξύ της ευρωζώνης και της ΕΕ» ανέφερε το κείμενο.

«Κοινός στόχος μας είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012» σημειώνει ακόμη το κείμενο, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι τα μέσα του 2013.

Ωστόσο, σύμφωνα με γερμανική πηγή, η Γερμανία απέρριψε ορισμένα από τα μέτρα, μεταξύ των οποίων και το να δοθεί η δυνατότητα στον ESM να λειτουργεί ως τράπεζα.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρει πως τα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα φρένο χρέους που θα περιόριζε τα ετήσια ελλείμματα στο 0,5% του ΑΕΠ τους.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι τα διαρθρωτικά ελλείμματα μπορεί να υπερβαίνουν μόνο κατά 0,5% το όριο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Το όριο είναι σαφώς αυστηρότερο από τον κανόνα του 3% που ήδη προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, αν και το 3% περιλαμβάνει επίσης αποπληρωμή του χρέους.

Ο πρώην πρόεδρος
της Κομισιόν Zακ Ντελόρ με νέα παρέμβασή του κάνει λόγο για «κακοφωνία» της Ευρώπης και ζητά έναν νέο σχεδιασμό της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις.
Πηγή: skai.gr