Έλμαρ Μπροκ: Ακατανόητη η στάση του Αντώνη Σαμαρά

Η πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι στις Βρυξέλλες ένα από τα σημαντικά ζητούμενα. Τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον του τύπου τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία δεν στρέφεται μόνο γύρω από την κυβέρνηση Παπανδρέου και τον πρόσφατο ανασχηματισμό, αλλά και γύρω από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως γνωστόν ο Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε στις Βρυξέλλες τα πυρά των πολιτικών του φίλων. Γύρω από τη στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στράφηκε και η συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF, o Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπρόκ είπε:
«Μίλησα με τον κύριο Σαμαρά. Του έγινε σαφές από την καγκελάριο Μέρκελ, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βαν Ρομπέι, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο, ότι θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και ότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αυτή τη στάση από τον ‘πολιτικό μας φίλο’. Είναι σαν να μην καταλαβαίνει ότι η χώρα του χρειάζεται πολιτική συναίνεση για να μην χρεοκοπήσει και να μην συμπαρασύρει και άλλες χώρες μαζί της. Είναι ακατανόητη η στάση που υιοθετεί ο κ. Σαμαράς».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν πίσω από αυτή τη συμπεριφορά κρύβονται πιθανώς κάποια κομματικά οφέλη, ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής απαντά χωρίς περιστροφές:

«Ένας από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση (εννοεί του ΕΛΚ) είπε στον κ. Σαμαρά πως με αυτή την τακτική ίσως γίνετε πρωθυπουργός, αλλά μιας χώρας που δεν θα υπάρχει πια, διότι θα έχει οδηγηθεί στη χρεοκοπία».

Κανείς δεν μπορεί να βγάζει την ουρά του απ΄ έξω


Ο Αντώνης Σαμαράς στις ΒρυξέλλεςBildunterschrift: Gro?ansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Αντώνης Σαμαράς στις ΒρυξέλλεςΗ συζήτηση στη συνέχεια με τον κ. Μπροκ στράφηκε στο νέο πακέτο στήριξης που θα πάρει η Ελλάδα ύψους 120 δις ευρώ. Ένα τεράστιο ποσό, το οποίο δημιουργεί ανησυχίες στους Γερμανούς φορολογουμένους και την απορία αν τα διαρκή δάνεια είναι η λύση και μπορούν να πραγματικά να βοηθήσουν. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής υπογραμμίζει:

«Δεν είναι μόνο τα χρήματα. Αυτό που απαιτείται είναι αλλαγές, μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Εάν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι. Χωρίς τις απαιτούμενες αλλαγές δεν θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία. Η αλλαγή στις δομές όχι οι περικοπές είναι το αποφασιστικό».

Η συζήτηση με τον Έλμαρ Μπροκ στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF έκλεισε με τη διαπίστωση πως υπάρχει πολύ θυμός στις Βρυξέλλες εναντίον της Ελλάδας για όλα αυτά που έχει κάνει με την παραποίηση των στατιστικών κτλ και πως όλα τα μεγάλα κόμματα είναι αναμεμειγμένα και κανείς δεν μπορεί να βγάζει τώρα την ουρά του απ΄έξω.


DLF / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: skai.gr