Άναψαν φωτιές στη ΝΔ οι δηλώσεις Θ. Πάγκαλου περί δημοκρατίας

Την έντονη αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πυροδότησαν οι δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνηση Θεόδωρου Πάγκαλου ότι η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση της Ελλάδας από συστάσεως του ελληνικού κράτους χωρίς εξωτερικούς, στρατοκρατικούς και άλλους καταναγκασμούς, ήταν το 1981, όταν βγήκε για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Πάγκαλος είπε στην ομιλία του ότι με την εκλογή του ΠΑΣΟΚ υπήρξε «η πρώτη ανεμπόδιστη κι αναμφισβήτητη εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας με 48% του ελληνικού λαού» και αναφέρθηκε στο καθεστώς των κοινωνικών φρονημάτων που ίσχυε παλαιότερα.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας χαρακτήρισε απαράδεκτη και υβριστική τη δήλωση και ζήτησε από τον κ. Πάγκαλο να ανακαλέσει τονίζοντας: «Δεν μπορεί να λέει ότι η Δημοκρατία ήρθε στον τόπο το 81. Θα αποχωρήσουμε από την αίθουσα».

Μάλιστα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν προσωρινά, για περίπου ένα τέταρτο.

«Είπα χωρίς εσωτερικούς και χωρίς άλλους εξαναγκασμούς. Το 74 ψηφίσαμε ελευθέρως. Μην μου πείτε ότι δεν επηρέαζε τους ψηφοφόρους το «Καραμανλής ή τανκς;» Η εκλογή του 63 και του 64 ανετράπη το 65 κατά τον γνωστό τρόπο, το 61 ήταν η εκλογή βίας και νοθείας, το 58 ήταν το ειδικό εκλογικό σύστημα με αναλογική στις μεγάλες πόλεις…» απάντησε ο κ. Πάγκαλος, πυροδοτώντας την αποχώρηση της ΝΔ.

Η πυροσβεστική παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου ότι «ήταν ένα μεγάλο λάθος η ιστορική αναδρομή την ώρα που ο τόπος έχει ανάγκη να μην μιλήσουμε για το μέλλον», δεν ωφέλησε.

«Θέλετε αφορμή να φύγετε χωρίς καν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να ακούσετε τον πρωθυπουργό;» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Επίσης κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι επέλεξε μία εύκολη αφορμή για να πολωθεί η κατάσταση και υπογράμμισε ότι «η Δημοκρατία εδραιώθηκε το 1974, ωστόσο το 1981 ήταν η επιβεβαίωση της δημοκρατικότητας των θεσμών μας που κατακτήθηκαν με αγώνα».

Έπεσε το προσωπείο της πολυδιαφημιζόμενης από το ΠΑΣΟΚ συναίνεσης, απάντησε, κατά την επιστροφή της παράταξής του ο Αντώνης Σαμαράς. Είπε μάλιστα ότι «το ’74 δεν γεννήθηκε μια Δημοκρατία αλλά η Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή», σημειώνοντας ότι «εμείς σας ξέρουμε. Τώρα σας μαθαίνει και ο ελληνικός λαός».


«Η επάνοδος της ΚΟ της ΝΔ είναι μια συμβολική απόδειξη ότι η κοινοβουλευτική λειτουργία είναι στέρεη, έχει συνείδηση ευθύνης», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

«Η Δημοκρατία στην Ελλάδα ήλθε το 1974 και την εμπέδωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής» είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και καταλόγισε μεγάλο ατόπημα στον κ. Πάγκαλο.


Πηγή: skai.gr