Wikileaks: Εκνευρισμός Δρούτσα για τους χειρισμούς του Νίμιτς

Διαβάστε αναλυτικά το τηλεγράφημα ΕΔΩ

«Εμφανώς εκνευρισμένος» περιγράφεται ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στο τηλεγράφημα του Νοεμβρίου του 2009 όπου καταγράφεται εφ όλης της ύλης συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Στο τηλεγράφημα καταγράφεται ακόμη πώς ο κ. Δρούτσας επιρρίπτει ευθύνες στον διαμεσολαβητή Νίμιτς για κακούς χειρισμούς τους σε αιφνιδιαστική συνάντηση με τον Έλληνα διαπραγματευτή πρέσβη Βασσιλάκη, που κατόπιν μεταφέρθηκε λάθος στην πλευρά του Σκοπίων.

Ο κ. Βασιλάκης είχε πει στον Νίμιτς να μεταφέρει στην ΠΓΔΜ το μήνυμα ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως έλεγε από τις εκλογές, θέλει κοινή αποδεκτή λύση.

Σε παρατήρηση του πρέσβη ότι η συνάντηση είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, ο Δρούτσας κατηγόρησε τον Νίμιτς ότι πίεζε για περισσότερες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να του δοθεί η πρόταση που ήδη υπήρχε πάνω στο ζήτημα. Όπως είπε, ο τρόπος που το επικοινώνησε στους Σκοπιανούς χειροτέρεψε τα πράγματα.

Αναφέρεται ακόμα ότι ο αμερικανός πρέσβης «πίεζε» τον κ. Δρούτσα για λύση στο θέμα της ονομασίας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Στην ίδια συνάντηση, σύμφωνα με το τηλεγράφημα ο κ. Δρούτσας και ο Αμερικανός πρέσβης συζήτησαν ακόμη το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα στην επικοινωνία της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως ο ΟΑΣΕ αλλά και ένα αμερικανικό αίτημα σχετικό με την βάση της Σούδας.

Ο πρέσβης, ρώτησε αν η ελληνική κυβέρνηση είχε ακόμα σκοπό να δώσει στις ΗΠΑ το πράσινο φως για να προχωρήσει στην κατασκευή αγωγού και δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων στη βάση της Σούδας. Ο κ. Δρούτσας δεν ήξερε το θέμα, αλλά άλλος αξιωματούχος καθησύχασε τον πρέσβη.

Όσον αφορά στην Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι η διαδικασία προσέγγισης θα πρέπει να προχωρήσει βήμα – βήμα. Από την πλευρά του, ο Ντ. Σπέκχαρντ τόνισε την ανάγκη για μέτρα εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Τέλος, για το Κυπριακό, ο Δημήτρης Δρούτσας είπε στον πρέσβη ότι το κλειδί στην επίλυση του ζητήματος και για τις δύο πλευρές ήταν να κάνουν από μόνες τους τις διαπραγματεύσεις χωρίς εξωτερικές πιέσεις.
Πηγή: skai.gr