ΖΩΗ


Τέσσερις κοινοί μύθοι γύρω από τις τροφές

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι είδους τροφή τρώμε και γιατί, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όλοι μας είναι η παρερμηνεία αλλά και η παραπληροφόρηση για το τι είναι σωστή διατροφή και τι είναι κακή διατροφή.

 
Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι είδους τροφή τρώμε και γιατί, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όλοι μας είναι η παρερμηνεία αλλά και η παραπληροφόρηση για το τι είναι σωστή διατροφή και τι είναι κακή διατροφή.

Αν ανατρέξει κανείς στο διαδίκτυο θα βρει πολλά άρθρα που αναφέρονται σε πολλές ομάδες τροφών για τις οποίες οι απόψεις διίστανται άλλες τεκμηριωμένες και άλλες όχι.

Αν ψάχνετε λοιπόν να μάθετε με σαφήνεια τι πρέπει να τρώτε και τι δεν πρέπει να τρώτε και γιατί, διαβάστε στην συνέχεια τους 4 πιο κοινούς μύθους τροφών που συναντάμε όλοι μας.

ΜΥΘΟΣ #1: Η γλυκοπατάτα είναι πιο θρεπτική από την κανονική πατάτα

Πολλοί πιστεύουν ότι η απλή πατάτα δεν μας προσφέρει τίποτε περισσότερο από άμυλο, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια.

Αλήθεια είναι ότι η άσπρη πατάτα είναι πηγή απλού υδατάνθρακα γύρω στα 30 γρ. ανά 200 γρ. επίσης προσφέρει 5 γρ. φυτικές ίνες, 32% από την ημερήσια απαιτούμενη πρόσληψης βιταμίνης C και 20% από την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης B6. Είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα όπως σίδηρο,μαγνήσιο και ποτάσιο. Συγκρινόμενη λοιπόν με την γλυκοπατάτα η οποία προσφέρει 40 γρ. υδατάνθρακα στα 200γρ., 6γρ. φυτικές ίνες, 566% από την απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α και 20% από την απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C, βλέπουμε λοιπόν ότι οι διάφορες είναι πολύ μικρές.

Η Αλήθεια: Και τα δυο είδη πατάτας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην διατροφή σας,η μεν άσπρη πατάτα μετά την προπόνησή σας που χρειάζεστε υδατάνθρακα ενώ η γλυκοπατάτα είναι καλύτερα στα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας σας.

ΜΥΘΟΣ #2: Το ασπράδι του αυγού είναι προτιμότερο από όλο το αυγό.

Ολόκληρο το αυγό, δηλαδή ο κρόκος του αυγού, είναι επιβλαβής και ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης. Πολλές μελέτες στο παρελθόν έδειξαν ότι ο κρόκος είναι ο ένοχος, οπότε τα ασπράδια αυγών έγιναν η νέα τάση. Πράγματι τα ασπράδια αυγών προσφέρουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη χωρίς καθόλου λίπος, αλλά αφαιρώντας τον κρόκο χάνετε πολλά είδη διατροφικών στοιχείων, όπως βιταμίνη D,Β12, χολίνη και σελήνιο μαζί βέβαια με χοληστερόλη. Τρώγοντας ολόκληρα αυγά έχετε καλύτερη διαχείριση της όρεξης,του κορεσμού αλλά και έλεγχο του σωματικού σας βάρους.
 
Πρόσφατη έρευνα σε ολόκληρα αυγά έχει δείξει ότι η κατανάλωση αυγών δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια μελέτη έδειξε ότι η HDL χοληστερόλη, δηλαδή η καλή χοληστερόλη, στην πραγματικότητα αυξήθηκε όταν τα άτομα κατανάλωναν μια δίαιτα περιορισμένη σε υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων 3 ολόκληρων αυγών ημερησίως για 13 εβδομάδες. Μια άλλη μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντική επίδραση στα επίπεδα LDL της κακής χοληστερόλης όταν 2 αυγά καταναλώνονταν καθημερινά για 12 εβδομάδες.

Η Αλήθεια: Η χοληστερόλη στη διατροφή σας είναι πραγματικά σημαντική,μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή σημαντικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της παντοδύναμης τεστοστερόνης. Έτσι, αντί μόνο για ασπράδια αυγών, δοκιμάστε να προσθέσετε μερικά ολόκληρα θρεπτικά αυγά στο επόμενο πρωινό σας η στα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας

ΜΥΘΟΣ #3: Το καστανό ρύζι είναι καλύτερο από το άσπρο ρύζι

Από διατροφικής άποψης, υπάρχει μόνο μια διαφορά 5 γραμμαρίων σε υδατάνθρακες μεταξύ του καφέ και του λευκού ρυζιού. Το καστανό ρύζι περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 23 γραμμάρια υδατανθράκων, ενώ το άσπρο ρύζι περιέχει 28 γραμμάρια υδατανθράκων και λιγότερο από μισό γραμμάριο φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια. Αυτή η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει ότι το καστανό ρύζι μεταβολίζεται πολύ πιο αργά στο σύστημα μας,παρέχοντας μια παρατεταμένη απελευθέρωση ενέργειας και διατηρώντας ισορροπημένα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το λευκό ρύζι, από την άλλη πλευρά, περιέχει καθαρά απλό υδατάνθρακα που αποσυντίθεται και απορροφάται γρήγορα από το σώμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτή η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο καστανό ρύζι και το άσπρο ρύζι έχει ως αποτέλεσμα να σκεφτεί κανείς ότι το καστανό ρύζι είναι καλύτερο αλλά αυτό δεν συμβαίνει ακριβώς. Το καστανό ρύζι είναι υψηλό σε φυτικό οξύ, που θεωρείται ένα θρεπτικό συστατικό, το οποίο μπορεί να αποτρέψει την πέψη σημαντικών μετάλλων αλλά επίσης να επηρεάσει την πρωτεϊνική ισορροπία στο σώμα!

Μια μελέτη συνέκρινε μια δίαιτα που αποτελείται από λευκό ρύζι με μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από καστανό ρύζι. Η διατροφή καφέ ρυζιού είχε σχεδόν 3 φορές περισσότερες φυτικές ίνες από τη διατροφή με το λευκό ρύζι. Η διατροφή με το καφέ ρύζι είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη πέψη πρωτεϊνών και λιπών, καθώς και μειωμένη απορρόφηση σημαντικών ορυκτών μετάλλων,νατρίου,καλίου και βιταμίνης Κ.

Η Αλήθεια: Αν και το λευκό ρύζι ίσως είναι υψηλότερο σε απλά σάκχαρα, τις περισσότερες φορές δεν τρώγεται μόνο του. Όταν τρώγεται με λαχανικά και πρωτεΐνες, ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί να μειωθεί,αποτρέποντας το ξαφνικό ανέβασμα των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και επιβραδύνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης.

ΜΥΘΟΣ #4: Τρώγοντας κόκκινο κρέας κάνετε κακό στην υγεία σας.

Το κόκκινο κρέας είναι απαγορευμένο από πολλούς ως ένα βασικό φαγητό που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ενώ είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα LDL (κακή χοληστερόλη), υπάρχουν όμως πολλά οφέλη που υπάρχουν στο κόκκινο κρέας που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Το κόκκινο κρέας είναι υψηλό σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12 και είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων αμινοξέων και της κρεατίνης. Και αν το κόκκινο κρέας περιέχει κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, αυτός ο τύπος λίπους μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης.

Η Αλήθεια: Το κλειδί είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε μερικές φορές την εβδομάδα. Επιλέξτε μόνο κομμάτια κρέατος κυρίως φιλέτου και εντελώς άπαχο.

http://supertrainer.gr

Mitsaris Kostas
Certified Personal Trainer
Sport&Fitness Nutrionist

 
Bέρνη: Τουλάχιστον 20.000 διαδηλωτές για την μισθολογική ισότητας των φύλων
«Μια γυναίκα στην Ελβετία χάνει κατά τη διάρκεια της καριέρας της 300.000 ελβετικά φράγκα
22.09.2018, 22:47
Μισέλ Ομπάμα: Mέχρι 2550 ευρώ τα εισιτήρια για την παρουσίαση βιβλίων της
Οι τιμές αυτές δεν αφορούν ταξιδιωτικό πακέτο. Είναι απλώς ένα εισιτήριο αλλά για την περιοδεία παρουσίασης...
22.09.2018, 21:26
Τα πιο αγαπημένα φιλαράκια γιορτάζουν και αποκαλύπτουν τα μυστικά τους(vid)
Ήταν 22 Σεπτεμβρίου του 1994, όταν οι πόρτες του Νεουορκέζικου Σέντραλ Περκ καφέ άνοιξαν και μαζί τους...
21.09.2018, 19:16
Πωλήθηκε το καπέλο του Ιντιάνα Τζόουνς για... μόλις 400.000 λίρες
Το καπέλο fedora που φορούσε ο Ιντιάνα Τζόουνς στην ταινία "Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού" κατακυρώθηκε...
21.09.2018, 13:07
Καταδικάστηκε για έγκλημα που δεν έκανε. Εξελίχθηκε σε ταλέντο ζωγραφικής
Καταδικάστηκε σε 27 ολόκληρα χρόνια κάθειρξης για ένα έγκλημα που δεν έκανε και μέσα στην φυλακή ανακάλυψε...
20.09.2018, 21:20
Ο πρωταθλητής Νίκος Πλυτάς σχηματίζει το Σήμα της Ειρήνης στο νερό
"Η μέρα αυτή είναι πολύ σημαντική. Ειδικά στις εποχές που ζούμε, το μόνο που εύχομαι είναι ο κόσμος να ζει...
20.09.2018, 15:41
Ο 25ος James Bond επιστρέφει με νέο σκηνοθέτη
Η αντικατάσταση του Ντάνι Μπόιλ από τον Κάρι Τζότζι Φουκουνάγκα, σκηνοθέτη του πρώτου κύκλου του True...
20.09.2018, 13:51
Σον Πεν: Το κίνημα #MeToo διχάζει άντρες και γυναίκες
Ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Σον Πεν μίλησε για τις ανησυχίες του σχετικά με το κίνημα #MeToo κατά...
20.09.2018, 09:45
Εργασιακό διάλειμμα για ένα γρήγορο... ύπνο στα Pop&Rest του Λονδίνου
Οι κουρασμένοι Λονδρέζοι μπορούν πλέον για 15 λίρες την ώρα να παίρνουν έναν μίνι υπνάκο στα Pop & Rest.
19.09.2018, 18:00
Κάψουλες ύπνου η λύση για τους εξαντλημένους Λονδρέζους
Οι εξαντλημένοι, νυσταγμένοι Λονδρέζοι που θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα από το βαρυφορτωμένο, καθημερινό...
19.09.2018, 16:40

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 24  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.