Διπλή μαστεκτομή για προληπτικούς λόγους και για τους άνδρες

Ακολουθώντας το παράδειγμα των γυναικών, υπό τον φόβο του καρκίνου του μαστού, ολοένα περισσότεροι άνδρες ασθενείς επιλέγουν τη διπλή μαστεκτομή για να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Οι επιστήμονες πάντως δεν είναι βέβαιοι πόσο αποτελεσματική είναι η διπλή χειρουργική επέμβαση στην περίπτωση των ανδρών.

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι ιδιαίτερα σπάνιος και περίπου 100 φορές λιγότερο συχνός από ό,τι στις γυναίκες. Παρόλα αυτά, αρκετοί άνδρες, αν έχουν καρκίνο μόνο στον ένα μαστό, αποφασίζουν να αφαιρέσουν και τους δύο.

Οι ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ντέινα-Φάρμπερ, με επικεφαλής τον δρα Αχμεντίν Τζεμάλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χειρουργικής του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA Surgery), ανέφεραν ότι η αμφίπλευρη προληπτική μαστεκτομή, ως μέρος της θεραπείας για τον καρκίνο, κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ των ανδρών, σε ποσοστά (6%) που πλησιάζουν σταδιακά εκείνα των γυναικών ασθενών (11%).

Η μελέτη δείχνει ότι τη διπλή μαστεκτομή επιλέγουν κυρίως νεαρότερης ηλικίας άνδρες. Ο Τζεμάλ όμως επεσήμανε πως η διπλή μαστεκτομή συνίσταται μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ανδρών καρκινοπαθών (όσοι έχουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA), με δεδομένο επίσης ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως η διπλή αφαίρεση των μαστών όντως διασφαλίζει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Στις γυναίκες ασθενείς η δικαιολόγηση για τη διπλή μαστεκτομή είναι καλύτερη, καθώς είναι συχνότερα τα γενετικά τεστ που δείχνουν ποιές ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω γονιδίων (η περίπτωση της ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί). Πάντως και στις γυναίκες, μικρό είναι το ποσοστό των ασθενών με καρκίνο του μαστού που έχουν στο γονιδίωμά τους τις υψηλού κινδύνου μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA.
Πηγή: skai.gr