"Δεν αποτελούν αιτία θανάτου τα εμβόλια κατά της νέας γρίπης"

Οι έλεγχοι που έγιναν για τους περίπου 30 θανάτους που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της μαζικής εκστρατείας εμβολιασμού κατά της γρίπης Η1Ν1 στον κόσμο δεν έχουν επιτρέψει μέχρι τώρα να διαπιστωθεί οποιαδήποτε σχέση με τα εμβόλια, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στον ΠΟΥ έχουν αναφερθεί περίπου 30 θάνατοι, δήλωσε σε δημοσιογράφους η Δρ. Μαρί-Πολ Κιένι, υπεύθυνη στους κόλπους του ΠΟΥ για την έρευνα για τα εμβόλια.

"Μολονότι σήμερα συνεχίζονται ορισμένες έρευνες, τα αποτελέσματα αυτών που έχουν ολοκληρωθεί και γνωστοποιηθεί στον ΠΟΥ συμπεραίνουν ότι το εμβόλιο δεν είναι η αιτία θανάτου" των ανθρώπων αυτών, υπογράμμισε η ίδια.

Οι ύποπτοι θάνατοι αντιπροσωπεύουν ένα μηδαμινό ποσοστό στα τουλάχιστον 65 εκατομμύρια εμβόλια που έχουν χορηγηθεί κατά της Η1Ν1, που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, σημείωσε, αναφερόμενη σε πληροφορίες που προέρχονται από 16 χώρες.

Η ίδια προσέθεσε εξάλλου ότι ο πραγματικός αριθμός αυτών που έχουν εμβολιαστεί στον κόσμο είναι πιθανώς υψηλότερος, καθώς εκστρατείες εμβολιασμού πραγματοποιούνται σε περίπου 40 χώρες.

Μόνο μία περίπτωση πρόκλησης ανεπιθύμητων παρενεργειών αναφέρθηκε στις 10.000 δόσεις του εμβολίου που χορηγήθηκαν και από τις 100 περιπτώσεις ανεπιθύμητων παρενεργειών, οι πέντε είναι σοβαρές, μεταξύ των οποίων ένας θάνατος, διευκρίνισε η Κιένι.

"Κανένα νέο ζήτημα ασφάλειας δεν έχει προκύψει από τις αναφορές που υπάρχουν μέχρι σήμερα (...) Οι αναφορές μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν εκ νέου ότι το εμβόλιο για την πανδημία από τη νέα γρίπη είναι το ίδιο ασφαλές με το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης", σημείωσε η ειδική του ΠΟΥ.

Προγράμματα εμβολιασμού έχουν αρχίσει σε περίπου 40 χώρες και ο ΠΟΥ θα αρχίσει την παράδοση δόσεων του εμβολίου στις πιο φτωχές χώρες στα τέλη του Νοεμβρίου.

Η Κιένι αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση "μερικών ημερών" στην παράδοση των εμβολίων αυτών σε περίπου 95 αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά διαβεβαίωσε ότι όλες θα έχουν εφοδιαστεί με το εμβόλιο σε τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ, ο οποίος δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στη δημοσιότητα, περισσότεροι από 6.250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη Η1Ν1 στον κόσμο από τον περασμένο Μάρτιο-Απρίλιο που εμφανίστηκε.
Πηγή: skai.gr