Κλείσιμο

Πέθανε ο γάλλος νεοελληνιστής Ροζέ Μιλλιέξ

Πέθανε το πρωί σε ηλικία 93 ετών, ο Γάλλος φιλόλογος, νεοελληνιστής και ακαδημαϊκός Ροζέ Μιλλιέξ που ήταν παντρεμένος με την πεζογράφο Τατιάνα Γκρίτση - Μιλλιέξ.
Ο Ροζέ Μιλλιέξ, γεννημένος το 1913 στη Μασσαλία, σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Εξ - αν - Προβάνς και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Σταδιοδρόμησε αρχικά ως καθηγητής της γαλλικής γλώσσας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών( 1936-1959) και στη συνέχεια ως μορφωτικός ακόλουθος της Γαλλίας στην Κύπρο και διευθυντής του Γαλλικού Μορφωτικού Κέντρου στη Γένοβα της Ιταλίας.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1975 και συνεργάστηκε με ελληνικές και γαλλικές εφημερίδες. Ορισμένα από τα έργα του : «Ημερολόγιο και μαρτυρίες του πολέμου και της κατοχής», «Αφιέρωμα στην ελλάδα 1940-1944» κ.α
Για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των ελληνογαλλικών μορφωτικών σχέσεων, τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και το παράσημο του Ταξιάρχη Τάγματος του Φοίνικα.
Ο Λεωνίδας Κύρκος, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Ροζέ Μιλιέξ, έκανε την εξής δήλωση:
«Η Ελλάδα έχασε έναν σπουδαίο άνθρωπο και έναν αφοσιωμένο φίλο. Ο Ροζέ Μιλλιέξ δεν ήταν απλώς παθιασμένος Γάλλος φιλέλληνας. Ηταν από τους πιο ωραίους σύγχρονους Έλληνες. Βαθιά δημοκράτης, με μεγάλη αρχαιοελληνική παιδεία, έζησε από κοντά το δράμα του λαού μας, τον αγάπησε, τον κατάλαβε και τον πόνεσε. Πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στην ανάδειξη και τη διάσωση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Φίλος των πιο διακεκριμένων ποιητών και λογοτεχνών, τους γνώρισε στο γαλλόφωνο κοινό με μεταφράσεις και μελέτες.Ο Ροζέ αγαπήθηκε με πάθος στη δεύτερη πατρίδα του από πάρα πολλούς που του αναγνώρισαν την άδολη αφοσίωση και την εμπνευσμένη του συνεισφορά. Ροζέ θα σε θυμούμαστε.»
Πηγή: skai.gr