Κλείσιμο

Καμία επικοινωνία τα κρίσιμα λεπτά

Μισή ώρα μετά την πρόσκρουση του Sea Diamond, το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης και συγκεκριμένα 10 λεπτά πριν από τις 4 το απόγευμα και το λιμεναρχείο Θήρας δεν είχε καταφέρει να έχει εικόνα για το ναυτικό ατύχημα, καθώς η επικοινωνία με το πλοίο ήταν αδύνατη.

Χαρακτηριστική είναι η στιχομυθία που ακολουθεί:

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: Τι γίνεται;

ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΘΗΝΙΟΥ: Θα δούμε...

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ:Μας έχουν ενημερώσει ότι ένα πλοίο έχει πάρει 12° κλίση.

ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΡΟΣ: Παιδιά θέλετε να παραμείνουμε στο νησί; (12' νωρίτερα έχει αποπλεύσει από Αθηνιό για Πειραιά)

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: Καπετάνιε την πορεία σου κανονικά. Το Sea Diamond ακούει;

SEA DIAMOND: ... (δεν απαντάει)

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: Το Sea Diamond ακούει;

SEA DIAMOND: ...(δεν απαντάει)

Ακολούθως για το συμβάν ενημερώνεται ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΥΕΝ που ζητά από τα παραπλέοντα σκάφη να προσεγγίσουν το κρουαζιερόπλοιο.

ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΡΟΣ: Επιστρέφω με εντολή Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Κάτι συμβαίνει. Σπεύδω να βοηθήσω.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ: Ακούει το Sea Diamond;

SEA DIAMOND:... (δεν απαντάει)

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ: Ακούει το Sea Diamond;

SEA DIAMOND: ... (δεν απαντάει)

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ: Κάποιος να με βοηθήσει να πέσουμε δίπλα...

Σύμφωνα με τους ψαράδες που κατέθεσαν στο Λιμεναρχείο, στις 4 και 10 το μεσημέρι, 50 λεπτά μετά την πρόσκρουση το Sea Diamond επικοινωνεί με τις λιμενικές αρχές και ζητά από τα αλιευτικά σκάφη να το προσεγγίσουν και να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάλειψης του πλοίου.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ενώ με εντολή του Μανώλη Κεφαλογιάννη, τα έξι μέλη του πληρώματος, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα το Μεγάλο Σάββατο, θα μεταβούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Σαντορίνη προκειμένου να καταθέσουν εκ νέου.

Πάντως, τις πρώτες καταθέσεις, τα μέλη του πληρώματος προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους. Η θαλαμηπόλος του Sea Diamond ισχυρίστηκε ότι από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε το διευθυντή των καμπινών ότι όλα είναι εντάξει εκτός από το κατάστρωμα 2. Κατέβηκα και είδα τα νερά, ενώ άκουσε ότι από κάπου έμπαιναν με ορμή, είπε σύμφωνα με πληροφορίες.

Από την πλευρά του ο διευθυντής καμπινών του κρουαζιερόπλοιου κατέθεσε ότι μίλησε μέσω ασυρμάτου με τη θαλαμηπόλο, η οποία του είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι έχουν εκκενωθεί όλοι οι χώροι.

Ο αξιωματικός ασφαλείας περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούσαν αμέσως μετά την πρόσκρουση:

Μιάμιση ώρα μετά την πρόσκρουση είπα στον καπετάνιο ότι υπάρχει πρόβλημα στη δεξιά πλευρά των καμπινών, στο κατάστρωμα. Βρήκα τη θαλαμηπόλο και μου είπε ότι δεν μπορούσε να πλησιάσει. Πήγα κι εγώ, είδα το νερό και δεν μπορούσα να κατέβω.

Ο πλοίαρχος του Sea Diamond επιβεβαίωσε ότι το δεύτερο ντεκ δεν ελέγχθηκε, καθώς είχε πλημμυρίσει:

Έδιωξα πρώτα τον κόσμο και στη συνέχεια το πλήρωμα. Έμεινα με τον ύπαρχο και τον αξιωματικό ασφαλείας. Στις 9 και κάτι με ειδοποιούν από την ξέρα ότι υπάρχουν δύο αγνοούμενοι. Κατεβήκαμε στο κατάστρωμα 2, αλλά δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε. Ήταν γεμάτο με νερό.

Στο μεταξύ, δύτες βούτηξαν εκ νέου τη Δευτέρα στην περιοχή του ναυαγίου, χωρίς όμως να καταφέρουν να εντοπίσουν το 45χρονο Γάλλο Ζαν Κριστόφ Αλλέν και τη 16χρονη κόρη του Μοοντ.

Στην κατάθεσή της η σύζυγος του αγνοούμενου καταγγέλλει ότι παρά τις εκκλήσεις της, τα μέλη του πληρώματος δεν ανταποκρίθηκαν.

Ήμουν στο κατάστρωμα με το γιο μου και ετοιμαζόμασταν να εγκαταλείψουμε το πλοίο. Έλεγα στους υπεύθυνους του γκρουπ ότι δεν με ακολούθησε η κόρη μου και ο άντρας μου. Τους έλεγα ότι έμειναν στην πλημμυρισμένη καμπίνα. Με καθησύχαζαν και μου έλεγαν ότι θα είναι κάπου πάνω στο πλοίο. Βγήκαμε με βάρκα περίπου στις 6.30. Πάλι έλεγα σε όλους ότι έλειπε ο άντρας και η κόρη μου. Κανένας δεν με άκουγε. Δεν φώναζαν καν ονόματα. Μετρούσαν τυχαία. Δεν μου έδιναν σημασία. Μετά τις 9.00 άρχισαν να τους αναζητούν.

Μετά από 4 ημέρες με απόφαση του Λιμενάρχη Θήρας, απαγορεύεται η προσέγγιση κάθε πλοίου, καθώς και οι καταδύσεις, στην περιοχή βύθισης του κρουαζιερόπλοιου, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ειδική άδεια.
Πηγή: Φώτης Νάκος