Κλείσιμο

Η αλήθεια των αριθμών πίσω από την συμφωνία που «πάγωσαν» οι Τούρκοι

Το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα έχει αναστείλει, και επίσημα, το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα, ως αντίποινα για την μη έκδοση των οκτώ στρατιωτικών.

Ας δούμε όμως με την γλώσσα τον αριθμών τι σήμαινε τα τελευταία χρόνια για την χώρα μας η εν λόγω συμφωνία για παράτυπους μετανάστες.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από το 2016 έχουν σταλεί στην Τουρκία 1.209 αλλοδαποί με βάση το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των επιστροφών έγινε το 2016, καθώς πέρυσι έγιναν μόλις 21 επιστροφές ενώ φέτος έχουν σταλεί στην Τουρκία μόνον πέντε παράτυποι μετανάστες.

Σκηνικό έντασης

Με αυτά τα δεδομένα, η κίνηση της Άγκυρας ταιριάζει περισσότερο στο πλαίσιο των πιέσεων που φαίνεται να ασκεί η τουρκική πλευρά στην χώρα μας. Νωρίτερα το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διέταξε να βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή μια φρεγάτα δύο πυραυλάκατοι και ομάδα κομάντος, λόγω της έντασης στο Αιγαίο.

Χθες Τετάρτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αμφισβήτησε εκ νέου την κυριότητα της Ελλάδας επί νησίδων και βραχονησίδων, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα σε διαφιλονικούμενες περιοχές που η Αθήνα έχει εντάξει στο ευρωπαϊκό οικολογικό πρόγραμμα Natura 2000.

Οι εξελίξεις έρχονται λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή ωστόσο...

Η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, η οποία αφορά κυρίως πρόσφυγες, παραμένει σε ισχύ και λειτουργική, έχοντας επιτρέψει την επαναπροώθηση 1.630 αλλοδαπών στην γειτονική χώρα, αν και ο αριθμός αναμενόταν να είναι σαφώς υψηλότερος.

Το 2016 έγιναν 801 επαναπροωθήσεις, πέρυσι τελέστηκαν 683 και φέτος, έως το τέλος Μαΐου, έχουν γίνει 146.

Επιπρόσθετα, από τον Μάρτιο του 2016, όταν τέθηκε σε ισχύ η ευρω-τουρκική συμφωνία, έχουν επιστραφεί οικειοθελώς στις πατρίδες τους 2.503 αλλοδαποί που είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Οι εν λόγω επιστροφές έγιναν σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Διευκρινίσεις ζητούν στο μεταξύ οι Βρυξέλλες από την τουρκική πλευρά, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τη συμφωνία για το προσφυγικό, ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.
Πηγή: skai.gr