Λέσβος: Μάχη Αράβων με Κούρδους στη Μόρια επειδή δεν «τηρούσαν το Ραμαζάνι»

Κούρδοι αιτούντες άσυλο φαίνεται ότι ήταν ο στόχος των επεισοδίων που ξέσπασαν την περασμένη Παρασκευή στον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη. 

Όπως καταδεικνύουν καταδεικνύουν πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι Κούρδοι φαίνεται ότι δέχθηκαν επίθεση από άλλους Μουσουλμάνους επειδή δεν νήστευαν όπως επιτάσσει το Ραμαζάνι, κάτι που οι ίδιοι διαψεύδουν.

Ομάδα Αράβων από διάφορες χώρες (στα επεισόδια μετείχαν επίσης Πακιστανοί και Αφγανοί) επιτέθηκαν στους Κούρδους φωνάζοντας «άπιστοι», με συνέπεια στις βιαιοπραγίες να τραυματιστούν δέκα άτομα.

«Η σύρραξη άρχισε όταν ένας νεαρός Άραβας άρχισε να μαλώνει με Κούρδους για τη νηστεία» δήλωσε ο 19χρονος Κούρδος Μοχάμεντ Χαλίλ σε κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει έναν άνθρωπο να βρίσκεται στο έδαφος, ενώ άλλοι συμπλέκονται. Κάποιοι εμφανίζονται να κραδαίνουν μεταλλικά και ξύλινα αντικείμενα. Σε ένα άλλο ένας άνδρας εμφανίζεται αιμόφυρτος στο κεφάλι, ενώ ένας άλλος είναι πεσμένος στο έδαφος χωρίς να κινείται. 

«Νήστευα, αλλά κάποιοι από τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και την Αλγερία ήρθαν και είπαν ότι οι Σύροι Κούρδοι είναι άπιστοι και δεν νηστεύουν. Τότε άρχισε η σύρραξη. Οι Άραβες έφυγαν και μετά ήρθαν όλοι μαζί. Ήταν μια αιματηρή μάχη» είπε χαρακτηριστικά ο Χαλίλ.

«Αυτά που βλέπετε στα βίντεο δείχνουν μόνο μια ιδέα του τι συνέβη… Εκατοντάδες Κούρδοι και Άραβες συμμετείχαν (στις συμπλοκές)» υποστήριξε στη μαρτυρία του.

Σύμφωνα με τον Χαλίλ κατά τα επεισόδια 10 Κούρδοι τραυματίστηκαν σοβαρά, και επτά έφεραν λιγότερο σοβαρούς τραυματισμούς. Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Λέσβου, ενώ προηγούμενες αναφορές έκαναν λόγο για τέσσερις νεκρούς και έξι τραυματίες.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καταυλισμός της Μόριας, ο οποίος επί μήνες λειτουργούσε με χωρητικότητα 300%, έγινε θέατρο βίαιων φιλονικιών. Στο στρατόπεδο σημειώθηκαν μαζικές συγκρούσεις το Μάρτιο και το Δεκέμβριο, ενώ ένας Αφγανός μετανάστης φέρεται να σκοτώθηκε στο στρατόπεδο πέρυσι» σχολιάζει η ρωσική τηλεόραση.
Πηγή: skai.gr - Σ.Κ